21:23:06Nyhetsstudio

Norge inngår nye avtaler for klimatilpasning med 500 millioner kroner

Mens den globale støtten til klimatilpasning går ned, inngår Norge nye avtaler om støtten med 500 millioner kroner, i tråd med målet om tredobling innen 2026.

Under COP28 annonserer Norge nye avtaler for klimatilpasning verdt 500 millioner kroner. Pengene skal gjøre mennesker som allerede kjenner effekten av klimaendringene i stand til å fortsette livene sine. Under klimatoppmøtet i Glasgow lovet Norge å tredoble støtten til klimatilpasning innen 2026. 

– Lyden av klimaendringene er tørre vekster som knaser under føttene på fortvilte bønder og skvulp fra små innsjøer der det skulle stått modnet korn. Klimaendringene er her, og verden må tilpasse seg. De aller fattigste trenger hjelp til klimatilpsning for å sikre mat på bordet, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. 

Finansiering av klimatilpasning er ett av områdene man skal gjøre opp status på under årets klimaforhandlinger i Dubai. Ifølge FNs miljøprogram, UNEP, er klimafinansieringen redusert med 15 prosent globalt. Fordi klimatilpasninger er et eksistensielt spørsmål for spesielt bønder som er helt avhengig av den jorden de dyrker, er det ekstra viktig at Norge og andre land leverer på sine løfter. – Avtalene som Norge annonserer under COP28, retter seg i stor grad mot de mist utviklede landene. Det er de som har dårligst forutsetninger for å klare å gjøre de nødvendige tilpasningene selv. Samtidig er det avgjørende at de sitter i førersetet og er med på å lage løsningene slik at de er relevante. Det sikrer vi gjennom denne støtten, sier Tvinnereim.  

Det fremgår av en pressemelding fra regjeringen fredag.