12:13:22Nyhetsstudio

Norske artillerivogner mangler reservedeler i Ukraina

Over halvparten av artillerivognene Norge har gitt til Ukraina, kan ikke lenger benyttes på grunn av mangel på reservedeler. Norge kan ikke dekke behovet.

Forsvarets Forum har besøkt fronten i nærheten av Tsjasiv Jar i Donetsk, der de ukrainske soldatene blant annet er utstyrt med artillerivogner fra Norge.

Ukraina fikk tidlig i krigen 22 artillerivogner av typen M109 fra Norge, men over halvparten av dem er nå ubrukelig, forteller soldatene.

Kanonløpene er utslitt, og reserveløp og andre deler fins ikke. En av forklaringene er at artillerivognene har særnorske løsninger og at det derfor fins svært få reservedeler tilgjengelig.

Ubrukelige

Utslitte kanonløp gjør at artillerivognene som fortsatt er i drift, blir stadig mindre treffsikre, forteller soldatene.

– Over tid blir vognene ubrukelige, og det er umulig å utføre reparasjoner uten reservedeler, forteller en av soldatene.

Soldatene forteller at det også er andre problemer med de norske vognene, blant annet knyttet til belteverket og dempesystemet.

Kan ikke dekke behovet

– Det er krig i Ukraina. Når materiellet vi har donert er blitt brukt og slitt, er det et tegn på at det vi har gitt er relevant og noe ukrainerne trenger, sier statssekretær Hans Christian Kjølseth (Sp) i Forsvarsdepartementet til NTB.

At det militære materiellet må vedlikeholdes og repareres er naturlig, siden det benyttes i en krigssituasjon, mener han.

– Ved enkelte donasjoner, der vi har hatt mulighet til det, har vi også donert reservedeler. Det gjelder blant annet alt tilgjengelig reservedelsmateriell til M109-vognene. Ved denne donasjonen har vi også gitt opplæring i vedlikehold og reparasjoner til ukrainsk personell, sier Kjølseth.

– Behovet for reservedeler er naturligvis stort i Ukraina, og Norge har ikke nok reservedeler til å fylle hele behovet deres, legger han til.