04:43:46Nyhetsstudio
Norske søkshunder skal lete etter eksplosiver under OL i Paris: – Behovet for sikkerhetssøk er stort

I Paris florerer lukter av alle slag. Under sommerlekene skal norske hunder bistå i søket etter eksplosiver og kjemikalier.

Søkshunden Robben (7) ankommer en lagerplass utenfor Oslo. Målrettet begynner den erfarne engelsk springer spanielen å snuse seg gjennom det store lokalet.

Etter noen knappe minutters søk er det særlig én eske som fanger Robbens oppmerksomhet. Tålmodig setter han seg ved siden av den og ser opp på hundeføreren sin.

Det er et tegn på at Robben har funnet sprengstoff. Og da belønnes han med en tennisball og godteri.

– Det beste den vet er å få belønning, det er hele motivasjonen for jobben, forteller bombeteknikeren.

Selv skal ikke Robben reise til Paris, men hans firebeinte kollegaer skal bistå franske myndigheter med å sikre idrettsutøvere og tilskuere mot eksplosiver og farlige kjemikalier. Det er først gang denne norske politikapasiteten har bistått i et lignende arrangement utenfor Norden.

– Formidabelt

– Hundene har evne til å søke og markere på ulike eksplosivtyper. Det er jobben deres å fungere som en sensor for bombeteknikere. Det er ganske formidabelt, sier leder Lars Zeiner i politiets bombegruppe.

Han forteller at norske bombeteknikere og søkshunder skal være en del av sikkerhetsregimet som franske myndigheter har etablert under OL i Paris i sommer. De skal søke etter farlige eksplosiver og kjemikalier på plasser der det samles både utøvere og store publikumsmasser. Bistanden er innvilget av Politidirektoratet etter anmodning fra franske myndigheter.

– Behovet for sikkerhetssøk er stort, og franske myndigheter har vurdert det som nødvendig å be om forsterkninger for å kunne løse et så stort oppdrag, komprimert over kort tid, sier Zeiner.

Før oppdraget har de særlig forberedt mannskapet og hundene på å jobbe i et utfordrende klima med høye temperaturer over tid.

Høyt trusselnivå

– Dette er et spennende oppdrag. Det som er spesielt, er at det er et veldig profilert arrangement, og vurderingen knyttet til trusselen er satt høyt av franske myndigheter, sier Zeiner.

OL i Paris starter 26. juli og varer til 11. august. Det skal delta over 10.000 utøvere, samt flere hundre tusen tilskuere. I alt skal rundt 15 millioner mennesker besøke den franske hovedstaden under sommerlekene. Samtidig er beredskapen i Frankrike skjerpet til det høyeste trusselnivået.

I april ble det kjent at rundt 2000 utenlandske politibetjenter og soldater skal være til stede under OL.

– Personellet vi sender, kan foreta selvstendige feltanalyser og støtte de franske myndighetene på en veldig hensiktsmessig måte. De vil nok ha god nytte av de mannskapene som vi sender dit, men det er franske myndigheter som leder oppdraget og beslutter hvordan de vil benytte ressursene, sier Zeiner.

Spisser inn

Amund Haarstad, sjef ved Forsvarets hundeskole, forteller at også Forsvaret skal bidra med søkshunder og hundeførere i forberedelsene opp mot OL og delvis under arrangementet for å sikre arena og anlegg etter anmodning fra franske myndigheter.

Han forteller at hundene har fått opplæring i å lukte på spesifikke stoffer som er brukt i kjente miljøer i Frankrike.

– Vi trener hunder på en del grunnstoffer, og så spisser vi ferdighetene deres opp mot spesifikke oppdrag. Ut ifra trusselbildet spisser vi oss inn på spesifikke trusler.

– Vi har mye teknologi rundt oss som blir stadig bedre og klarer å avdekke mye, men biologiske ressurser som mennesker og hunder har ikke gått helt av moten ennå, sier Haarstad.

– Veldig spennende

Det er også første gangen Forsvaret har deltatt i et slikt oppdrag. Haarstad forteller at hundeskolen ser positivt på oppdraget.

– Det syns vi er veldig spennende, og det er flott at Nato står sammen, og at det kommer slike henvendelser fra medlemsland. Det er fort gjort at Norge også trenger å be om støtte ved tilsvarende arrangement i fremtiden, så jeg syns det er en utrolig fin ting, sier Haarstad.

– Etter alle praktiske formål bringer opplevelsen også mye erfaring til fagfeltet mitt, samtidig som vi bidrar til Nato-samveldet, legger han til.