Nye gjødselregler skal bedre livet i Oslofjorden
Regjeringen varsler tirsdag at de innfører nye regler for gjødsling i landbruket fra 2027. Mindre fosfor i gjødselen skal hjelpe torsken i sjøen.
– Vi har funnet løsninger for gjødsel som ivaretar matproduksjonen i landet, samtidig som vi reduserer avrenning til vassdrag og sørger for at vi utnytter ressursene på en god måte, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) i en pressemelding fra regjeringen.
Forskriftene innføres neste år, men vil ikke gjelde før fra høsten 2027.
Bøndene må kutte i fosforen de sprer utover jordbruksarealet. Stoffet er en av de viktigste bestanddelene i kunstgjødsel.
Strengere frist rundt Oslofjorden og på Jæren
Det blir også fastsatt nye frister for spredning av kunstgjødsel til 15. september, men for å sikre god miljøbeskyttelse på Jæren og i Oslofjord-området opprettholdes høringsforslaget med frist 1. september, men med frist 15. september ved såing av høstkorn.
– Tilstanden for livet i Oslofjorden er svært alvorlig. Regjeringen jobber med å gjennomføre tiltak for å bedre fjordens tilstand, og bonden og landbruket er en viktig del av løsningen. Derfor er jeg glad for at vi nå får nye gjødselregler på plass, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap).
Oslofjorden sliter med for mye næringsstoffer i vannet, delvis grunnet nitrogen og fosfor fra kloakk og jordbruket. Næringsstoffene gjør at det vokser for mye alger, som er dårlig for livet i sjøen.
Kommer til å koste penger
Arbeidet med et nytt gjødselregelverk har pågått siden 2009. Landbruksminister Pollestad sier det er viktig for landbruket å få en avklaring.
– Jeg mener det er viktig å få avklart denne saken. Det gir nødvendig forutsigbarhet for næringen. Jeg har fått støtte i næringen til dette, sier Pollestad.
Han erkjenner at de nye reglene kan komme til å koste for enkelte bønder.
– Nytt regelverk vil utløse behov for investeringer hos enkelte, men sørger for et jordbruk som utnytter gjødsla bedre og i enda større grad enn i dag leverer på miljø og bærekraft. Det vil være en fordel for både norske bønder og norske forbrukere.
–