05:15:22Nyhetsstudio

Opec venter at oljeforbruket vil øke fram mot 2045

Opec venter at forbruket av olje vil øke fram mot 2045, til tross for stadig flere tiltak mot klimaendringer.

I sin årsrapport for 2023 sier Organisasjonen av oljeeksporterende land at hovedscenarioet viser en etterspørsel som vil ligge rundt 116 millioner fat daglig i 2045, en økning på 16,5 prosent fra et globalt forbruk på 99,4 millioner fat per dag i 2022.

Det nye anslaget er 6 millioner fat daglig høyere enn det som ble forventet i fjor. Opec-sjef Haitham al-Ghais tror sågar at etterspørselen kan bli enda høyere.

– Det som er klart, er at verden vil trenge stadig mer energi i tiårene framover, sier han i forordet til årsrapporten. Den blir lagt fram bare åtte uker før åpningen av FNs klimakonferanse i Dubai, COP28.

Øverst på dagsordenen for svært mange land er forsøkene på å framtvinge enighet om en sluttdato for bruken av fossilt brennstoff som olje, naturgass og kull.

Opec har storprodusenter som Saudi-Arabia, Golf-statene og Venezuela blant sine medlemmer og tror at forbruket vil bli drevet opp av såkalte framvoksende økonomier, med India i førersetet. I mer utviklede økonomier tror Opec at oljeforbruket vil gå ned fra 2025 av.

Opec varsler behovet for omfattende investeringer i produksjonsutstyr fram mot 2045, anslagsvis 610 milliarder dollar årlig.

– Appeller om stans i investeringene er misledende og kan føre til kaos i økonomiene og i energimarkedene, advarer al-Ghais.