Opprørere i Syria sier de inntar Damaskus – Assad har forlatt landet, ifølge kilder
Opprørsstyrkene i Syria sier de at der i ferd med å innta Damaskus. President Bashar al-Assad har ifølge kilder forlatt landet.
Det er to høytstående offiserer fra den syriske hæren som opplyser om at Assad har forlatt byen, skriver Reuters.
Det er ukjent hvor den syriske presidenten reiser, ifølge kildene.
Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har Assad forlatt landet. Gruppa, som har base i Storbritannia, følger situasjonen i Syria gjennom et kildenettverk i landet.
Løslatt innsatte
Opprørsstyrkene meldte tidlig natt til søndag at de har begynt å ta seg inn i den syriske hovedstaden. Opprørerne hevder blant annet å ha sluppet fri innsatte fra det store militærfengselet Sednaya.
– Vi feirer sammen med det syriske folket nyheten om at våre fanger er frigjort, at deres lenker er brutt og at slutten på urettens tid i Sednaya-fengselet er her, heter det.
Ifølge Reuters melder innbyggere i Damaskus om lyden av intens skyting sentralt i storbyen, men det er ingen tegn til oppmarsjering av styrker.
Tok strategisk viktig by
Natt til søndag tok opprørsstyrker kontroll over den strategisk viktige byen Qusair, ifølge kilder i den syriske hæren. Hizbollah-militsen, som støtter Assad, meldte lørdag at de hadde sendt rundt 2000 styrker til byen for å hjelpe hæren mot opprørerne, men trakk seg senere ut, ifølge AFP, som viser til kilder tett på gruppen.
Hizbollah melder også at de har trukket seg ut av områdene rundt Damaskus og Homs, som ble tatt lørdag, skriver AFP.
SAS forbereder seg på uvær – innstiller sju avganger fra Stavanger
SAS kansellerer sju avganger fra Stavanger lufthavn, Sola mandag på grunn av det varslede uværet.
SAS har søndag kveld kansellert flere av mandagens flygninger fra Stavanger lufthavn, Sola, skriver Stavanger Aftenblad.
Ifølge avisen hadde SAS ved midnattstider kansellert 7 av sine 24 avganger fra Sola mandag.
– Det er vanskelig å si hvor mange flygninger som vil bli kansellert i morgen, det vil vi først vite i morgen, sier Øystein Schmidt, pressesjef i SAS.
Ifølge Avinor er det avganger til Bergen (klokken 6.19, 9.55 og 16.50), Trondheim (9.45 og 17.00), Oslo (12.55) og København (9.55) som så langt er innstilt.
Schmidt ber reisende som skal ut og fly mandag, om å forholde seg til informasjonen de får direkte fra flyselskapet.
Fortsatt forsinkelser ved Flesland søndag kveld
Søndag kveld er det fortsatt forsinkelser og innstilte avganger ved Bergen lufthavn Flesland. Årsaken er snø som må brøytes bort fra rullebanen.
Søndag har rullebanen på Flesland vært stengt flere ganger for å brøyte bort snøen. Dette fører til forsinkede fly, som igjen sprer seg til andre flyplasser i landet, skriver NRK.
Like før klokken 23 opplyser Avinor at flytrafikken går som normalt, men med forsinkelser.
Alle de store flyplassene har hatt et stort antall forsinkelser søndag etter en snørik helg. I tillegg til i Bergen, er det et stort antall forsinkelser og en del innstillinger på flyplassene både i Oslo, Trondheim og Stavanger søndag ettermiddag og kveld.
– Når en så stor flyplass som blant annet Flesland har måttet ha flere opphold gjennom dagen, så vil det forplante seg gjennom nettverket, sier pressevakt Catrina Storm Røsaasen i Avinor til NTB.
I Bergen har snømassene skapt store utfordringer for både fly-, bane- og veitrafikk gjennom hele helgen.
Melding om eksplosjoner nær atomkraftverk i Ukraina
Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) melder om kraftige eksplosjoner i nærheten av atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina.
Det var IAEA-ansatte som meldte om smellene søndag, ifølge en melding publisert av atomenergibyrået.
IAEA opplyser at dette sammenfalt med meldinger om et droneangrep mot kraftverkets opplæringssenter. Dette utgjør enda en trussel mot atomsikkerheten ved Europas største atomkraftverk, ifølge leder Rafael Mariano Grossi.
IAEAs støtte- og bistandsoppdrag til Zaporizjzja (Isamz) er stasjonert ved kraftverket. De meldte om to kraftige eksplosjoner som på utsiden av anleggets område rundt klokken 12.45 og 15.45 søndag. De ble også hørt skyting med maskingevær.
Det er ikke meldt om skadede eller noe som har påvirket kraftverkets utstyr.
New York innfører rushtidsavgift i sentrum
Bilister som kjører inn i sentrum av Manhattan i New York må fra søndag av betale ni dollar – drøyt 100 kroner – for fornøyelsen i rushtiden.
Målet er å lette på de enorme trafikkorkene i den tett befolkede millionbyen og samtidig hente inn inntekter som kan bidra til å ruste opp byens skrøpelige infrastruktur.
De fleste kjøretøyer må betale prisen for å kjøre inn i Manhattan sør for Central Park mellom klokka 5 og 21 på hverdager – og fra 9 i helgene. Resten av døgnet blir prisen 2,25 dollar. Motorsyklister, lastebiler og taxisjåfører betaler andre satser.
Det er satt opp bomstasjoner på over hundre forskjellige steder for å registrere passeringer.
Lignende ordninger finnes allerede i storbyer som London og Stockholm, men møter motstand fra mange i USA. Nabostaten New Jersey – der mange pendler til Manhattan – forsøkte å sette en rettslig stopper for rushtidsavgiften til siste slutt.
USAs påtroppende president Donald Trump har lovet å sette en stopper for prosjektet, men det er uklart om han vil følge opp.
Mange motstandere reagerer særlig på at folk som kjører inn til byen utenfra, allerede har betalt bompenger på broer og tunneler. Mange i lokalbefolkningen og på New Yorks kollektivtilbud håper imidlertid at man kan få modernisert T-banenettet og samtidig få en slutt på den nesten konstante kakofonien av tuting mange steder i Manhattan.
Bezos-eide Blue Origin skyter opp sin første rakett onsdag
Onsdag klokka 1 lokal tid skal raketten New Glenn etter planen lette fra jorden. Det blir første gang Blue Origin skyter opp en rakett i bane rundt jorda.
Selskapet, som er eid av Amazon-gründer Jeff Bezos, har ikke offisielt bekreftet oppskytingen, men det har derimot det amerikanske luftfartstilsynet FAA. De har også fått et reservevindu for raketten New Glenn fredag.
Oppskytingen finner sted på Cape Canaveral i Florida, der også Elon Musks SpaceX skyter opp sine raketter. Musk og Bezos har lenge konkurrert om å bli ledende på kommersiell romfart.
SpaceX ligger i øyeblikket best an, og deres raketter brukes i dag av en rekke kunder, deriblant amerikanske forsvars- og romfartsmyndigheter. Blue Origin har på sin side valgt å rykke mer forsiktig fram.
Nå skal altså Blue Origin helt opp i verdensrommet for første gang, etter mange år med flyginger i såkalt suborbital høyde, som er på kanten av verdensrommet.
New Glenn skal blant annet ha med seg en prototyp av satellitten Blue Ring, som det amerikanske forsvarsdepartementet skal finansiere.
Om New Glenn-prosjektet lykkes får altså amerikanske myndigheter en effektiv reserveløsning dersom SpaceX-rakettene svikter – noe som kan vise seg å være viktig framover. Musk-selskapet skal nemlig pensjonere Falcon 9-rakettene mot slutten av tiåret, og innføre Starship-rakettene, som er avhengig av eksperimentell teknologi.
Over 30 hvaler funnet døde etter oljesøl i Svartehavet
Flere titall sjøpattedyr er funnet døde etter at store mengder olje lekket fra to havarerte russiske oljetankere i Svartehavet i desember.
Det opplyser det russiske Delfa-senteret søndag. Senteret jobber med å redde og rehabilitere delfiner og andre sjøpattedyr.
Oljelekkasjene startet 15. desember etter at to gamle russiske tankskip fikk problemer da det blåste opp til storm i Kertsjstredet, som forbinder Krim-halvøya med Russland. Den ene oljetankeren sank mens den andre grunnstøtte, noe som førte til at om lag 3700 tonn tung fyringsolje lekket ut.
Delfa-senteret sier de har registrert 61 døde hvaler siden oljelekkasjene oppsto, hvorav minst 32 helt klart kan knyttes til lekkasjene. Det er både delfiner, niser og større hvaler som er funnet døde.
– Ut ifra tilstanden til kadavrene, har trolig de fleste av dyrene dødd i løpet av de ti første dagene etter katastrofen, sier Delfa-senteret.
De aller fleste dyrene som er funnet døde, er såkalte Azov-delfiner, en type niser som ligner på delfiner men som er mer i slekt med hvithvaler og narhvaler.
Det russiske energidepartementet sier at det jobber for å begrense konsekvensene av oljelekkasjene, men at sterk vind og store bølger har ført til at oljeflak har blitt skylt opp på land noen steder.
Forsinkelser i flytrafikken i hele landet – trøbbel i Bergen forplanter seg
Alle de store flyplassene har et stort antall forsinkelser søndag kveld etter en snørik helg. Bergen er hardest rammet, og problemene der har forplantet seg.
– Vi har gjennom hele helgen hatt krevende vinterdrift, spesielt på Flesland. Forsinkelsene kommer som følge av det, sier pressevakt Catrina Storm Røsaasen i Avinor til NTB.
Flere ganger gjennom helgen har flyplassen på Flesland utenfor Bergen vært nødt til å stenge ned for å få brøytet rulle- og taksebanene.
Flyplassen ble senest stengt for brøyting rundt klokka 16.30 søndag. Trafikken ble gjenopptatt rundt klokka 17.30.
I tillegg til i Bergen, er det et stort antall forsinkelser og en del innstillinger på flyplassene både i Oslo, Trondheim og Stavanger søndag ettermiddag og kveld.
– Når en så stor flyplass som blant annet Flesland har måttet ha flere opphold gjennom dagen, så vil det forplante seg gjennom nettverket, sier Røsaasen.
Søndag er det i størst grad Bergen som har vært rammet av snøkaoset.
– Tidligere i helgen var også Trondheim og flere steder på Vestlandet rammet, sier pressevakten.
Søndag laver snøen fortsatt ned over Bergen. Snømassene har skapt store utfordringer for både fly-, bane- og veitrafikk gjennom hele helgen.
Ny runde med Bybane-trøbbel i Bergen – linje 1 stengt ut dagen
Bybanen har vært hardt rammet av snøværet i Bergen i helgen. Linje 1 skulle etter planen åpne igjen søndag, men endte med å bli stengt ut dagen.
Det melder Skyss.no på sine nettsider.
– Linje 1 er innstilt hele søndag som følge av store utfordringer med snø og andre tekniske utfordringer, skriver de.
Det er dermed buss for bane mellom Festplassen og flyplassen på Flesland. Bussene kjører omtrent hvert 30. minutt.
Samtidig jobber Skyss på spreng for å få bybanen opp å gå igjen til mandag morgen, når folk skal på skole og jobb.
– Vi skal ha godt med folk på jobb i natt, slik at vi ruster oss best mulig for å få banen i gang igjen til i morgen, sier leder for infrastruktur Arild Sundal i Bybanen AS til Bergens Tidende.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 36,2 øre per kWh mandag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 36,2 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 49,6 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 23,9 øre lavere enn søndag og 69,5 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen mandag på 49,6 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 34,5 øre lavere enn søndag og 83,7 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 83,9 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
Minsteprisen blir på 28,7 øre per kWh mellom klokken 5 og 6 på natten.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 10,8 øre per kWh mandag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 10,8 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 14,9 øre.
Mandagens snittpris per kWh er 0,3 øre lavere enn søndag og 43,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen mandag på 14,9 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 3,04 øre lavere enn søndag og 57,4 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 32,3 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 6,6 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.