11:27:52Nyhetsstudio

Oslo bys arkitekturpris til bekken som ble gjenåpnet etter 50 år

I 50 år var Hovinbekken skjult under bakken, men de siste årene er den gjenåpnet. Prosjektet belønnes med Oslo bys arkitekturpris for 2023.

En strekning på halvannen kilometer av bekken er åpnet og integrert i park- og bystrukturen i det nye byområdet fra Hasle T-banestasjon til Ensjø T-banestasjon.

I begrunnelsen trekker juryen blant annet fram at det i hver ende av strekningen er etablert sjenerøse dammer og vannspeil.

«Øverst ligger Teglverksdammen ved Teglverket skole, som med sin størrelse, utforming og kraftige vegetasjon framstår som anleggets mest markante del, med høy opplevelsesverdi hele året», heter det.

Juryen forteller at det går rykter om stor ørret i dammen. En svane lå i sommer på reiret sitt, noen få meter unna viltre skolebarna i skolegården.

Nederst på strekningen ligger det juryen kaller det urbane vannspeilet på Ensjø torg ved T-banestasjonen. Her forsvinner bekken under jernbanen og T-banen, før den dukker opp igjen i lyset ved Jordal.

«Mellom dammene framstår bekken som en samlende og identitetsgivende nerve, noe unikt som vi bare opplever her. Bekken og parkanleggene den renner gjennom, er viktige leke- og rekreasjonsområder for boligområdene som omkranser den», heter det i juryens begrunnelse.

Det er landskapsarkitekt Bjørbekk & Lindheim og konsulentene Norconsult og Ecofact som utformet vinnerprosjektet.