16:20:08Nyhetsstudio

Oversvømmelser skaper trøbbel i Ringsaker – kommunen har satt krisestab

Mandagens uvær rammer Ringsaker kommune hardt. En bekk har gått over sine bredder og tatt et nytt løp. Politiet overvåker situasjonen med drone.

– Politiet mottar noen meldinger om stengte veier, oversvømmelser og vannskader i Innlandet. Det er Ringsaker kommune som har flest hendelser, opplyser operasjonsleder Haagen Løvseth i Innlandet politidistrikt like før klokka 1.

Vassdraget Båhusbekken, som kommer nordfra ned mot Brumunddal har høy vannføring. I tillegg er det en del oversvømte i områder nedover i sentrum.

– Politiet overvåker situasjonen blant annet med drone og bistår ved behov, opplyser Løvseth videre.

Satt krisestab i kommunen

Ifølge Ringsaker-ordfører Kai Ove Berg er det satt krisestab i kommunen, og brannvesenet bistår mange innbyggere som har fått vann i kjellerne sine. Kommunens avdeling for teknisk drift har også mannskap ute.

– Det er et stort område som er rammet, og mange er berørt. Mitt inntrykk så langt er at folk stort sett tar dette med fatning. Det er klart at det kan oppleves dramatisk når vannet trenger inn i kjellere, sier Berg til NTB.

– Vi bistår med evakuering der det er nødvendig, legger han til.

Stengte veier

Flere kommunale og fylkesveier er stengt. I 22-tiden er deler av Strandsagvegen på vei inn til Brumunddal sentrum stengt på grunn av store vannmengder.

– Jeg har bodd her i over 50 år og har aldri opplevd lignende. Bekken har blitt en frådende elv, sa Vidar Allergodt til Hamar Arbeiderblad mandag kveld.

Vann i kjellere

Folk i nabolaget har fått vann inn i kjellerne sine, og gatene Kjerringhaugen, Strandsagvegen, Holenvegen og Ånnerudvegen er alle oversvømt.

Vannet står nesten opp til taket, sier Anita Stalsberg som bor i en kjellerleilighet i området. Hun tror hun kommer til å miste alle eiendelene sine og sier hun ikke kan gjøre annet enn å se på at bekken som nå er blitt en elv, renner inn i leiligheten.

Også Pål Sveadalen er rammet av de store vannmengdene.

– Alt kommer ned hit og havner på gårdsplassen og i kjelleren min, blant annet. Det er omtrent 40 centimeter med vann i kjelleren min nå, sier han til avisen.