11:20:51Nyhetsstudio

Oxfam sier at Europas rikinger må ta klimaregningen

På én uke slipper Europas superrikinger ut like mye klimagass som én enkelt person i et av fattigste land gjennom et helt liv, ifølge en ny rapport fra Oxfam.

– De superrike i Europa behandler planeten vår som sin personlige lekeplass, sier Oxfam-rådgiver Chiara Putaturo.

I en rapport publisert mandag fokuserer Oxfam på hvordan man kan finansiere prosjekter for å begrense klimaendringer i utviklingsland. Fokus må rettes mot de superrike, mener Oxfam, som tar til orde for rikingskatt og høyere skattlegging av eiendeler som privatfly og superyachter.

Oxfam mener rapporten viser hvordan de superrike i Europa forverrer klimaendring på bekostning av folk i de fattigste delene av verden.

– De skitne investeringene deres, privatflyene deres og yachtene deres er ikke bare symboler på overflod – de fyrer opp under ulikhet, sult og til og med død, sier Putaturo.

– De superrike, ikke vanlige europeere, må ta regningen for klimafotavtrykket, legger Putaturo til.

Ifølge Oxfam står en «ultra-rik europeer» med sin yacht for et utslipp som i gjennomsnitt er det samme som det en vanlig person i Europa står for i 585 år.

Nesten 40 prosent av milliardærenes investeringer som Oxfam har analysert, var foretatt i industrier som gruvedrift, olje og shipping.

De totale investeringsutslippene fra 36 av EUs rikeste milliardærer tilsvarer det årlige utslippet fra over 4,5 millioner europeere, ifølge Oxfam.