Pinlig og opprørende, mener kritikerne om regjeringens forslag til nye miljømål
Norge skal melde inn nytt klimamål til FN, og regjeringen har sendt et forslag ut på høring. Kritikken hagler fra miljøorganisasjoner, SV og MDG.
– Det er ingenting i dette forslaget som antyder at vi vil være i nærheten av et lavutslippsamfunn i 2050. Dette er noe av det slappeste jeg har sett i min tid som leder i WWF, og det kommer på toppen av den ekstremt skuffende naturmeldingen regjeringen presenterte før helgen, sier generalsekretær Karoline Andaur.
I tråd med Paris-avtalen skal Norge til neste år melde inn et nytt klimamål for 2035. Regjeringen ønsker å lovfeste det nye klimamålet og sender derfor et forslag på høring.
Frist for å komme med innspill til høringsforslaget er 1. januar, og et endelig forslag legges fram for Stortinget før påske neste år. Det innebærer at Norge vil bli forsinket med å melde inn sitt mål. Fristen fra FN er 10. februar.
– Det er viktig at klimamålene står seg over tid og skaper forutsigbarhet. Regjeringen ønsker derfor at Stortinget behandler forslaget før vi melder det til FN. Det vil være positivt om et bredt flertall kan stille seg bak Norges nye klimamål, sier klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap).
– Pinlig
SV kaller det hele for pinlig og mener regjeringen igjen er bakpå i klimapolitikken.
– Omtrent de eneste nyhetene som kommer fra regjeringen på klimafeltet, handler om at politikken er utsatt. Fram til nå har klimameldingen med større utslippskutt fram mot 2030 blitt utsatt. Meldingen om utslippskutt etter 2030 er utsatt, og nå utsetter vi de nye klimamålene, sier Lars Haltbrekken i en epost til NTB.
Norge har vedtatt å kutte 55 prosent av utslippene innen 2030 og 90–95 prosent innen 2050 sammenlignet med utslippsnivået i 1990. Alternativene i det nye høringsforslaget strekker seg fra utslippskutt på 55 til 80 prosent.
– Regjeringen åpner for å utsette norske klimakutt ved å skyve 55 prosent kutt til 2035 i stedet for 2030, som er målet i dag. I tillegg vil de regne inn masse CO2-opptak fra skogen, kjøpe alle mulige slags klimakvoter og åpner for å droppe klimasamarbeidet med EU, hvis EU blir for ambisiøse. Dette er et gigantisk steg i feil retning, sier MDG-leder Arild Hermstad.
– Klimaomstillingen avlyses
Regjeringen foreslår ganske riktig at målet kan gjennomføres ved nasjonale utslippskutt, og at vi deltar i EUs kvotesystem.
– Vi åpner også for at målet kan nås ved at vi kjøper utslippsreduksjoner fra andre land og ytterligere samarbeid med EU, sier Sandvik.
Hermstad peker på at mens klimaendringene blir stadig verre, kommer regjeringen med et forslag til klimamål som i praksis setter norsk klimapolitikk på pause.
– Det er opprørende at regjeringen på denne måten ønsker å avlyse hele klimaomstillingen i Norge, sier han.
Det nye klimamålet skal gjelde perioden 2031–2035. Målet skal dekke alle sektorer i økonomien og alle klimagasser, ifølge regjeringen.