01:17:33Nyhetsstudio

Politiet i Nord-Irland tror et bilde av en «Hamas-kriger» i Londonderry er KI-generert

Et bilde av en person kledd som Hamas-medlem på en nordirsk Halloween-fest sirkulerer i sosiale medier. Politiet tror det kan være KI-generert.

Bildet er også omtalt av en rekke britiske medier.

Det finnes en rekke tjenester som tar i bruk såkalt kunstig intelligens for å skape bilder ut fra brukernes beskrivelser. Disse bildene genereres av dataprogrammer som «trenes» på bilder som allerede ligger ute på nettet.

Et slikt program kan ha laget bildet som synes å vise en person på Guildhall Square i Londonderry med «HAMAS» skrevet på uniformen, tror politiet i byen.

– Ingen av våre folk så noen i et slikt kostyme. Ingen meldte dette inn, verken til de som jobbet på arrangementet eller sikkerhetsfolkene der, og dette arrangementet pågikk i tre-fire dager, sier Nord-Irlands fungerende politisjef Jon Boutcher.

Boutcher sier politiet er blitt gjort oppmerksom på at bildet kan være KI-generert.

– I øyeblikket kan vi ikke finne vitner eller noen som sier at noen gikk rundt kledd slik på Halloween, fortsetter han.

Politisjefen i Derry og Strabane-distriktet, Nigel Goddard, sier i en egen uttalelse at politiet har gjort undersøkelser i forbindelse med bildet.

– Disse undersøkelsene for å sjekke om bildet er ekte har omfattet en henstilling til publikum om informasjon og en sjekk av overvåkingsbilder fra sentrum, sier han.

Så langt har ikke dette ført til noen funn, sier Goddard, som føyer til at han ikke tror bildet er ekte.