02:01:13Nyhetsstudio

Polsk radiokanal droppet journalistene og erstattet dem med KI-programledere

Radio Krakow har skapt kontroverser i Polen etter at de relanserte sin egen radiokanal. I ny drakt er journalistene erstattet med kunstig intelligens.

Relanseringen kommer bare uker etter at journalistene som jobbet i kanalen, sto uten jobb.

– Er kunstig intelligens i større grad en mulighet enn en trussel for mediene? Det skal vi prøve å finne svaret på, skrev radiokanalens sjef, Marcin Pulit, i en uttalelse.

Kanalen skal prøve å nå yngre lyttere med temaer som kunst, kultur og LHBT+-spørsmål, med tre KI-programledere.

– Rammer oss alle

Forsøket kommer ikke uten reaksjoner. En av kanalens tidligere ansatte, Mateusz Demski, som inntil nylig hadde et program på kanalen, publiserte tirsdag et åpent brev hvor han kritiserte endringene.

– Det er en farlig presedens som rammer oss alle, skriver journalisten og filmkritikeren i brevet.

Han frykter at dette kan åpne veien til en verden der erfarne ansatte i mediesektoren og kreative næringer blir erstattet av maskiner. Demski får støtte fra flere. Den påfølgende morgenen hadde over 15.000 personer støttet seg til hans opprop.

Hevder ingen fikk sparken

Saken har nådd helt opp til regjeringens bord. Krzysztof Gawkowski, som er digitalminister og visestatsminister i Polen, fortalte at han hadde lest Demskis brev og sa at det er behov for lovgivning for å regulere kunstig intelligens.

Radiokanalens sjef hevder at ingen journalister fikk sparket som følge av KI. Pulit begrunner oppsigelsene med at lyttertallene allerede var nær null.

Så gjenstår det å se om kunstig intelligens kan redde Radio Krakow. Tirsdag sendte kanalen et program hvor en av KI-programlederne intervjuet den polske poeten og nobelprisvinner i litteratur, Wislawa Szymborska, som døde i 2012.