00:11:52Nyhetsstudio

Putin sier Russland er åpen for fortsatt gasseksport til Europa

Russland er ifølge president Vladimir Putin klar til å fortsette gasseksporten til Europa via Ukraina etter at den nåværende avtalen utløper i slutten av året.

– Vi og selskapet Gazprom ønsker å oppfylle våre forpliktelser i respekt for våre kunder, som vi har langsiktige kontrakter med, sa Putin fredag, idet han talte på en økonomisk konferanse i Vladivostok helt øst i Russland.

Han sa også at Russland ikke har mulighet til å tvinge Ukraina til å opprettholde transittavtalen, men at europeiske land viser liten interesse for å presse Ukraina.

Putin hevdet i tillegg at Polen har stengt gassleveranser via rørledningen Yamal, som fraktet gass til Europa via Belarus. Men i realiteten var det Russland som stanset leveransene i mai 2022 etter at Polen nektet å betale for gassen i rubler.

Putin nevnte også gassrørledningen Nord Stream 2, som ble bygd under Østersjøen for å frakte russisk gass til Tyskland, og som han nå sier at Tyskland ikke har koblet seg til.

Rørledningen er imidlertid aldri blitt tatt i bruk som følge av eksplosjonene som rammet Nord Stream 1 og 2 i september 2022. Noen uker tidligere hadde Russland også stanset gassleveransene via Nord Stream 1. Den russiske forklaringen gikk ut på at det skyldtes tekniske problemer.

Den russiske staten eier en stor del av Gazprom. Selskapet gikk i fjor med stort underskudd – det første på over 20 år. Årsaken var mindre salg til Europa, som har vært ett av Gazproms viktigste markeder.

Russland har forsøkt å kompensere for dette med mer eksport til Asia, og har blant annet forhandlet med Kina om bygging av en ny rørledning. Forhandlingene er imidlertid avbrutt fordi Kina ikke er villig til å betale like mye for gassen som europeiske kunder har gjort tidligere.