17:17:50Nyhetsstudio

Regjeringen utsetter å øke andel biodrivstoff i luftfarten

Planen var å øke bruken av biodrivstoff i luftfarten fra årsskiftet, men nå utsetter regjeringen opptrappingen på ubestemt tid.

Da statsbudsjettet ble lagt fram i fjor høst, varslet regjeringen at omsetningskravet for biodrivstoff i luftfart skulle styrkes. Målet var en økning fra 0,5 til 2 prosent fra 1. januar 2025, og deretter følge EUs opptrappingsplan.

Nå har regjeringen bestemt at dagens krav på 0,5 prosent videreføres inntil videre.

Bakgrunnen er konkurransesituasjonen til flyselskapene. Biodrivstoff bidrar til utslippskutt i luftfarten, men det er dyrere enn fossilt drivstoff og øker dermed kostnadene.

Europeiske selskap kan telle CO2-utslipp fra biodrivstoff som null. De kan også få støtte fra EU for å bære de ekstra kostnadene som omlegging innebærer.

– Før vi øker kravet, må vi sørge for at flyselskapene får godskrevet bruk av biodrivstoff i EUs kvotesystem. Regjeringen arbeider med de reviderte fornybardirektivene fra EU. En eventuell innlemmelse av direktivene i EØS-avtalen vil gi norske myndigheter tilgang til EUs felles database, som sikrer nødvendig dokumentasjon og kontroll av biodrivstoff, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).