16:18:37Nyhetsstudio

Robot har begynt å hente ut smeltet brensel fra Fukushima-atomkraftverket

En robot har begynt arbeidet med å hente ut den første prøven av smeltet brensel fra innsiden av en av de skadede reaktorene ved atomkraftverket i Fukushima.

Svært radioaktivt brensel og andre materialer i de tre reaktorene smeltet da kraftverkets kjøleanlegg ble skadet i det massive jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet Japan i 2011.

Kraftverket eies av Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO). Selskapet har tidligere brukt mindre roboter til å undersøke innsiden av reaktorene, men dette er første gang det skal hentes ut prøver av de smeltede restene. Arbeidet anses som den vanskeligste delen av demonteringen av anlegget.

Roboten blir fjernstyrt. Den kan nå rundt 22 meter for å hente opp brenselet og skal hente ut en prøve på mindre enn 3 gram. Dette ventes å ta rundt to uker.

Det anslås at rundt 880 tonn med høyradioaktivt, smeltet brensel fortsatt ligger i de tre reaktorene. Japans regjering og TEPCO har satt seg mål om å bruke mellom 30 og 40 år på oppryddingen, noe kritikere mener er urealistisk.

Det er ikke lagt noen spesifikke planer for å hente ut alt brenselet eller hvor det skal oppbevares.