14:53:01Nyhetsstudio
Selskap må betale milliarder i morsmelkserstatning-sak i USA

En domstol i delstaten Missouri pålegger selskapet Abbott Laboratories å betale 495 millioner dollar til en mor i en sak om morsmelkserstatning for tidligfødte.

Beløpet, som tilsvarer over 5,4 milliarder norske kroner, består av 400 millioner dollar i skadeerstatning og 95 millioner dollar i straffeerstatning.

Margo Gill, som gikk til sak mot Abbott, beskyldte selskapet for å ikke advare om at deres morsmelkserstatning kunne gi den potensielt dødelige tarmsykdommen nekrotiserende enterokolitt (NEC).

– Selskaper må være ærlig om sine produkter, om det positive og det negative. Når det er en fare ved å bruke et produkt for tidligfødte, har foreldre krav på å få vite hva problemene ser, sier Jack Garvey, som er Gills advokat.

Sykdommen NEC fører til at tarmvev død og rammet for det meste tidligfødte. Dødsraten er mellom 15 og 40 prosent, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Margo Gills datter, Robynn, overlevde, men fikk en ubotelig nevrologisk skade som følge av sykdommen og trenger langtidspleie.

Abbott er uenig i avgjørelsen fra domstolen i byen St. Louis og varsler at de vil prøve å få den omgjort. Under rettssaken hevdet Abbotts advokater at jentas langtidsskader skyldtes at hjernen fikk for lite oksygen på grunn av en skade under fødselen.

Saken er den første av flere hundre tilsvarende krav som venter på rettsbehandling rundt om i USA. Disse sakene har ikke sammenheng med rettstvistene knyttet til stengningen av Abbotts fabrikk i Sturgis i Michigan i starten av 2022. Det skjedde etter at to babydødsfall skapte bekymring for mulig forurensing av morsmelkserstatningen. Dette førte til mangel på produktet over hele USA.