Silje Falmår får Tabuprisen – varslet om overgrep i Forsvaret
Rådet for psykisk helse ønsker med tildelingen å berømme motet som kreves for å varsle om overgrep og synliggjøre behov for endring i en av Norges viktigste organisasjoner, heter det i begrunnelsen.
– Falmårs modige kamp mot urett har hatt store personlige omkostninger, og i påvente av saksbehandling opplever hun at livet er blitt satt på vent. Hun har likevel stått fjellstøtt i kampen for å forbedre rettssikkerheten for kvinner som avtjener verneplikt, med store personlige kostnader, sier generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse.
Silje Falmår avtjente førstegangstjenesten i Hæren og Stridstrenbataljonen i 2021 og 2022. Hun sendte inn varsel i juni 2021, og prøvde deretter gjentatte ganger å melde fra om seksuell trakassering og tre voldtekter på vegne av elleve kvinnelige soldater, inkludert seg selv.
Men varslene utløste ingen form for endring i Falmårs hverdag – annet enn utfrysing og isolasjon, ifølge Rådet for psykisk helse.
Venter fortsatt
I dag er Falmår 22 år gammel og venter fremdeles på en avgjørelse, til tross for at forsvarssjef Eirik Kristoffersen beklaget utfrysingen og isolasjonen i kjølvannet av mediestormen som fulgte etter at saken ble offentlig gjennom NRKs dekning.
– En ung kvinne har måttet sette utdanning og karriere på vent mens hun venter på avgjørelser og avklaringer i egen sak. Hun har i tillegg valgt å være åpen om hendelser og prosess, noe som gir oss andre innsyn i en ledelseskultur og et system med vesentlige mangler knyttet til mangfold og trygghet, sier Gundersen.
I pressemeldingen om tildelingen skriver Rådet for psykisk helse at til tross for at forsvarssjefens omtaler Falmår som «modig» og at historien hennes «svir langt inni sjela», står hun fremdeles uten en konklusjon i varslingssaken.
Over gjennomsnittet
– Det grunnleggende oppdraget forsvarssektoren er satt til å løse, er å forsvare Norge. Det handler om trygghet. Da må de ansatte og vernepliktige oppleve trygghet i jobbmiljøet. Dette gjelder også unge jenter, sier Gundersen.
I Forsvarets undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering (MOST) for 2022 meldte 30 prosent av kvinner under 40 år om seksuell trakassering, mer enn gjennomsnittet for de fleste andre yrkesgrupper i Norge. Bare 17 prosent av dem som hadde opplevd seksuell trakassering i forsvarssektoren varslet om det.
Tabuprisen er en heders- og ærespris fra Rådet for psykisk helse som kan tildeles personer, organisasjoner og/eller virksomheter som gjennom ord og handling gjør en innsats for å bygge ned fordommer om psykisk helse, bryte tabuer, fremme inkludering, omtanke og åpenhet om psykisk helse.