04:17:50Nyhetsstudio

Siste reis for Konrad Adenauer

Konrad Adenauer, den tyske regjeringens Airbus A340, huskes først og fremst for å ha brutt sammen i New York, Beijing og nå sist i Abu Dhabi. Nå er flyet solgt.

Kjøperen er Lufthansa Technik. De skal skru flyet fra hverandre og bruke delene. De fire motorene regnes fortsatt for å være av god kvalitet, blant annet.

Den romslige maskinen med soverom, dusj og møterom er blitt brukt av både Angela Merkel og Olaf Scholz. Den siste som fikk trøbbel med flyet, var den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock. Hun ble forsinket i Abu Dhabi.

Flytypen A340 ble lansert på 80-tallet som en variant av A330 med lengre rekkevidde. Stadig færre av dem er i trafikk. Flyselskapene foretrekker flytyper med to motorer, siden de er mindre arbeidskrevende å vedlikeholde enn fly med fire.

Regjeringsflyet har fått navn etter det moderne Tysklands første statsminister, som begynte sin politiske karriere under Det tyske keiserrike og senere Weimarrepublikken, før han ble fratatt alle embeter i Hitler-tiden og endte som statsminister i ferske Forbundsrepublikken Tyskland i 1949.

Da Adenauer gikk av 87 år gammel i oktober 1963 hadde han en merittliste som får Joe Biden (81) til å fremstå som noe urutinert.

Men når Konrad Adenauer i A340-utgave pensjoneres, går en ny på vingene. Den tyske regjeringen har nemlig fått levert en ny Airbus A350 som skal bære prøysserens navn.