23:22:59Nyhetsstudio

Sju av ti sier nei til gruvedeponi i fjorder

Sju av ti deltakere er imot dumping av gruveavfall i Førdefjorden og Repparfjorden, ifølge en undersøkelse Norstat har utført for Naturvernforbundet.

– Vi har folket på vår side, og det er godt å vite nå som vi snart får dommen. Regjeringen bør merke seg at den er på kollisjonskurs med det store flertallet i denne saken, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har gått til sak mot staten fordi de mener flere lover ble brutt da det ble gitt tillatelse til dumping av gruveavfall i Førdefjorden, spesielt EUs vannrammedirektiv og mineralavfallsdirektivet.

Selskapet Nordic Mining, som planlegger gruvedrift i fjellet, har fått lov til å deponere 170 millioner tonn avfall i fjorden. De to miljøorganisasjonene mener dette er i strid med både faglige vurderinger og regelverk.

Dommen i kommer tirsdag.

Hele 69 prosent av deltakerne svarte nei på spørsmålet «bør gruveselskaper få lov til å deponere avfallsmasser i sjø, slik det er planlagt i Førdefjorden og Repparfjord?». Bare 12 prosent svarte ja, mens 20 prosent svarte vet ikke.

– Dette gir oss styrke i kampen mot sjødeponi i Førdefjorden og Repparfjorden. Vi skal redde begge disse fjordene og hindre at sjødeponi blir aktuelt i nye fjorder. Denne kampen skal vi vinne, sier Gulowsen.

I alt 1051 personer deltok i undersøkelsen, som ble gjennomført etter at Fjordsøksmålet ble behandlet i Oslo tingrett.