Sp sier nei til ny arealavgift: – Det blir dyrere å bygge bolig
Senterpartiet beskylder regjeringen for å ville innføre en «sentraliseringsavgift», og sier nei til forslaget om avgift på bygging på ubebygde arealer.
– Det blir dyrere å bygge bolig, for eksempel for det unge paret som drømmer om å bygge seg en bolig på en tomt i for eksempel i Valdres. Da skal staten ha en egen avgift på det, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.
Nå setter Senterpartiet foten ned. De vil ikke akseptere forslaget fra regjeringen i Klimameldingen om å innføre en avgift på bygging på areal som ikke allerede er bygget ut.
Vedum kommer med flere eksempler på folk som kan bli rammet:
– Hvis du har lyst til å bygge deg en hytte. Eller hvis du er en gründer som skal ha et næringsareal.
Han viser til at vi allerede har plan- og bygningsloven som regulerer hvor man kan bygge ut.
– Man trenger ingen egen statlig avgift for det, sier han.
– Distriktsfiendtlig
Forslaget fra regjeringen går ut på at man skal «utrede en avgift på klimagassutslipp fra irreversible arealbruksendringer».
– Aps tiltak kan høres tilforlatelig ut, men enhver utbygging er irreversibel, så dette vil ramme hus-, hytte- og næringsbygging, sier kommunalpolitisk talsperson Heidi Greni i Senterpartiet.
Hun mener Arbeiderpartiet legger opp til en avgiftspolitikk for sentralisering.
– I store deler av distriktene må man ta noen bergknauser eller andre ubrukte områder for å utvikle lokalsamfunnene våre. En slik sentraliseringsavgift er distriktsfiendtlig, sier hun.
– Helt galt
Greni viser til at det i mange sentrale strøk allerede er bygget ut store areal, noe som gir fleksibilitet for boligbygging og næringsutvikling.
– Hvorfor skal det være dyrere å bygge ny industri eller en ny bolig i en del av landet som er lite bygd ut, spør hun.
Hun sier at Senterpartiet selvsagt vil ta vare på naturen og bruke arealene fornuftig.
– Men folk som ønsker å bosette seg utenfor Oslo, ønsker gjerne en hage og muligheten til å sette opp en garasje eller et uthus. Å legge en ny statlig avgift på det mener jeg er helt galt.
Klimaministeren: – Blir ikke priset
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) kjenner seg ikke igjen i kritikken.
– Hovedpoenget her er jo at nedbygging av natur kan føre til klimagassutslipp. Dette er klimagassutslipp som ikke er priset på noen som helst måte i dag, i motsetning til utslipp i industrien, i transportsektoren og andre utslipp. Der er det en pris på utslippene for å motivere til at vi skal redusere dem, sier han til NTB. Klimaministeren understreker at avgiften både skal gjelde i byene og i distriktene.
– Alle tonn CO2 er like viktige og har samme verdi. Men sånn som vi setter prisene på utslipp i dag, så er det altså sånn at nedbygging av natur, det blir ikke priset i det hele tatt, sier han.
– Poenget er jo ikke at du ikke skal kunne bygge et hus eller hytte i framtiden, men å gi en motivasjon til å velge de rette arealene og de rette løsningene når du gjør det. I dag er det ingen sånn motivasjon i det hele tatt.
Del av nye klimamål
Han avviser at en avgift vil kunne ramme skjevt i distriktene.
– I distriktene har det også mye å si hvilke områder du bygger på. Om du bygger på myr eller på andre områder, det har stor påvirkning på miljøet vårt. Så også i distriktene bør man jo ha god motivasjon for å velge de rette områdene, sier Bjelland Eriksen.
Han opplyser at regjeringen vil utrede saken så fort som mulig.
Regjeringens klimamelding ble lagt fram torsdag og staker ut kursen for klimapolitikken fram til 2035.
I tillegg til forslaget om å utrede arealavgift, inneholder den blant annet et nytt mål om å kutte klimagassutslippene med minst 70–75 prosent. Regjeringen slår også fast at de vil kjøpe utslippskvoter i utlandet for å nå målene.
Meldingen skal nå til behandling i Stortinget.