Sterk vekst for DNB – resultatet øker med 35 prosent i fjerde kvartal
DNB hadde et overskudd på å 12,7 milliarder kroner etter skatt i fjerde kvartal. Dette er 34,8 prosent mer enn i samme periode året før.
Banken trekker fram høy kundeaktivitet, en robust norsk økonomi og økende interesse for sparing og finansiering som hovedårsaker til det gode resultatet.
– Norsk økonomi går godt, og det gjenspeiles i DNBs resultater. Vi så et tydelig taktskifte i sommer, og aktiviteten har tiltatt gjennom høsten. Vi går inn i 2025 med økende aktivitet i boligmarkedet og stadig flere kunder som ønsker finansiering, sier DNBs konsernsjef Kjerstin Braathen.
Utlånsvekst og økt kundeaktivitet
DNB rapporterte en utlånsvekst på 2,5 prosent i fjerde kvartal, med positiv utvikling i alle kundegrupper. Personkundesegmentet hadde en særlig sterk utvikling i andre halvår, noe som skyldes økt interesse for boliglån og endringer i utlånsforskriften som trådte i kraft mot slutten av 2024.
DNB opplevde rekordhøy netto tegning av fond i desember. Kundene økte fondssparingen sin i 51 av årets 52 uker.
– Kundene våre håndterer økonomien sin godt. Vi har svært lite mislighold, en lav og fallende andel boliglånskunder med avdragsfrihet, og vi ser at mange har rom for sparing, sier Braathen.
Inntektene fra andre kundeaktiviteter enn utlån og innskudd, såkalt provisjonsinntekter, endte på 3,3 milliarder kroner dette kvartalet. Dette er en økning på 12,3 prosent sammenlignet med samme periode året før, og det beste resultatet noensinne for et fjerde kvartal. Veksten skyldes god inntektsvekst i DNB Markets og innen kapitalforvaltning og pensjon.
Tror på fortsatt vekst
DNB Markets forventer ytterligere vekst i den norske økonomien de kommende årene, noe som gir banken et solid grunnlag for fortsatt lønnsomhet. Samtidig understrekes den uforutsigbare geopolitiske situasjonen som en potensiell utfordring.
– Norge er en liten, åpen økonomi som er avhengig av god tilgang til våre viktigste eksportmarkeder. Samtidig er det viktig å understreke at norsk økonomi har klart seg veldig godt i møte med høye renter og usikkerhet i verdensøkonomien, sier Braathen.
Utbytte
Som følge av de sterke resultatene vil DNBs styre foreslå et utbytte på 16,75 kroner per aksje for 2024, til sammen 25 milliarder.
Rundt halvparten av utbyttet går direkte tilbake til det norske samfunnet gjennom statens eierskap, Folketrygdfondet og Sparebankstiftelsen DNB.
– Med det foreslåtte utbyttet vil det for disse tre aktørene alene innebære omkring 12,2 milliarder kroner som går tilbake til fellesskapet, sier Braathen.