18:17:57Nyhetsstudio

Støre åpnet hydrogenfabrikk på Sunnmøre: – Et kinderegg

Hellesylt Hydrogen Hub skal produsere utslippsfritt drivstoff på Sunnmøre med bruk av vannkraft. Onsdag ble fabrikken åpnet med statsministeren til stede.

– Hellesylt Hydrogen Hub er et slags kinderegg. Det bidrar til utslippskutt og næringsaktivitet på Sunnmøre, men også til at vi får mer ut av de fornybare kraftressursene våre, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han var til stede under den offisielle åpningsseremonien på fabrikken onsdag. Testproduksjonen startet allerede i sommer.

Pilotanlegget skal bidra til at tungtransport, ferger, cruiseskip og hurtigbåter i regionen kan bli utslippsfrie ved å bruke hydrogen. Fabrikken vil ha en maksimum produksjonskapasitet på 1,3 tonn, opplyser regjeringen.

– Hydrogen en av de mange løsningene vi trenger for å nå våre klimamål. Regjeringen vil bidra til å bygge opp sammenhengende verdikjeder for hydrogen som er produsert med lave eller ingen utslipp. Derfor spiller vi på lag med industrien, blant annet med flere offentlige tilskudds- og låneordninger og samarbeid med EU, sier Støre.

Anlegget i Hellesylt på Sunnmøre har et budsjett på 100 millioner kroner. Det har fått 47 millioner kroner i støtte gjennom statlige PILOT-E, som skal få fram nye, konkurransedyktige bedrifter innen miljøvennlig energiteknologi.