– Norge har bidratt til at et betydelig antall russiske og utenlandske menneskerettighetsaktivister og journalister, som har sittet fengslet i Russland i lengre tid, nå får reise ut og i frihet, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Dette skjer gjennom en fangeutveksling som inkluderer Mikhail Mikusjin som ble arrestert i Tromsø i oktober 2022, siktet for spionasje, bekrefter statsministeren.
– Utvekslingen er kommet i stand gjennom et utstrakt internasjonalt samarbeid, sier han.
– Menneskerettighetsaktivistene og journalistene, flere av dem politiske fanger, som nå kommer ut av Russland, har vært vilkårlig fengslet og har sonet under svært dårlige forhold. Jeg er glad for at vi har kunnet bidra til at disse nå slipper videre soning i russiske fengsler.
For norske myndigheter har det vært viktig å bidra i et slikt samarbeid med våre nære allierte. Et tett samarbeid på tvers av flere land har gjort dette mulig, sier Støre.
Mikusjin arbeidet som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø før han ble pågrepet og siktet for spionasje av PST i oktober 2022. Han kom til Norge på et forskeroppdrag ved Universitetet i Tromsø høsten 2021.
Ifølge Bloomberg løslater Russland blant annet den amerikanske Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich og den tidligere amerikanske marinesoldaten Paul Whelan.
USA har vært i samtaler med Russland i lang tid for å få flere fengslede amerikanere løslatt.
Whelan, en tidligere amerikansk marinesoldat, ble pågrepet i Moskva i 2018 og siden dømt til 16 års fengsel for spionasje, anklager han nekter for. USA har hele tiden fastholdt at Whelan var på besøk i Moskva som privatperson.
32 år gamle Gershkovich, som jobber for Wall Street Journal, ble pågrepet i fjor under en reportasjereise, anklaget for å ha innhentet hemmeligstemplet informasjon om den russiske stridsvognprodusenten Uralvagonzavod. Han ble nylig dømt til 16 års fengsel, men har nektet for anklagene som var rettet mot ham.
I desember 2022 ble den amerikanske WNBA-stjernen Brittney Griner løslatt i Russland og sendt tilbake til USA. Det skjedde i bytte mot våpensmugleren Viktor Bout.
Russland har lenge vært interessert i å få tilbake Vadim Krasikov, som i 2021 ble dømt for drap på en tidligere tsjetsjensk opprører i en park i Berlin i 2019. Drapet skal ha skjedd på ordre fra russiske sikkerhetstjenester.
Spekulasjonene om en utveksling har gått lenge, blant annet etter en svært rask rettssak og dom mot Gershkovich, en rettssak som myndighetene i Washington anså som et rent skuespill. Han ble dømt til 16 års fengsel i et høysikkerhetsfengsel.
Tyske Rico Krieger skal ifølge det tyrkiske presidentkontoret også være del av fangeutvekslingen.
Krieger ble i juli dømt til døden i Belarus, men denne uken ble det kjent at han hadde blitt benådet. Ifølge menneskerettsorganisasjonen Viasna var 30 år gamle Krieger tiltalt for terror og leiesoldatvirksomhet.
Samtidig settes russiske Vadim Krasikov fri fra fengsel i Tyskland. Krasikov er dømt til livstid for drapet på en tsjetsjensk opposisjonell i Berlin i 2019.