17:18:04Nyhetsstudio

Største utfartsdag på Oslo lufthavn

Oslo lufthavn går inn i årets travleste periode, og i sommer skal reisende teste flyplassens nye bagasjesystem for første gang.

Den travleste perioden i året har begynt for luftfarten, og de neste to ukene skal 1,2 millioner reisende gjennom Oslo lufthavn. For landets fire største flyplasser Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger er det samlede antallet 1,8 millioner.

I løpet av fredagen er det estimert opp mot 100.000 reisende på Oslo lufthavn. Sammen med torsdagen er det ventet å bli årets mest trafikkerte dag.

– Det har gått veldig fint hittil. Vi har hatt god punktlighet og ingen lange køer i morgentrafikken, sa kommunikasjonssjef Monica Iren Fasting i Avinor til NTB fredag formiddag.

Flere streiker i flysektoren har blitt avverget de siste ukene. Fredag morgen kom NHO Luftfart og Norsk Flyteknikerorganisasjon til enighet etter å ha meklet i nesten åtte timer på overtid.

– Vi er glade for at sommerutfarten går som normalt, og at vi får reisende ut dit de skal, sier Fasting.

Vær forberedt

Fasting oppfordrer folk til å være godt forberedt og legge inn litt ekstra tid, særlig hvis man skal gjennom grensekontrollen. Dette gjelder blant annet for reisende til populære feriemål som Tyrkia og London.

– Vi ser at når folk er flinke til å forberede seg før sikkerhetskontrollen, så går det mye raskere. Det er til stor hjelp for alle reisende sier Fasting.

I tillegg oppfordrer hun alle til å legge viktige ting som nøkler og medisiner i håndbagasjen.

– Det er også en gjenganger at folk legger powerbank med litiumbatterier i kofferten. Denne må pakkes i håndbagasjen og vil bli fjernet hvis den ligger i kofferten, sier Fasting.

Tester nytt bagasjesystem

I sommer får reisende på noen utvalgte flyginger teste ut det nye bagasjesystemet på Oslo lufthavn. Disse vil få oppgitt dette på billetten sin.

Flyplassen har gjennom våren utført omfattende testing av det nye systemet, og det er klart for at de første passasjerene tar det i bruk.

– Vi gleder oss til å se hvordan det går, sier Fasting.

Det gamle bagasjeanlegget er fra 1998 og var modent for utskiftning. Det nye systemet skal gi bedre stabilitet og kontroll på bagasjen. Det etableres også et nytt bagasjehotell som gjør det mulig å sjekke inn bagasjen sin tidligere.