16:21:09Nyhetsstudio

Stoltenberg: Kinesisk-belarusisk militærøvelse er del av et mønster

Militærøvelsen mellom Belarus og Kina er del av et mønster der autoritære land samarbeider for å støtte Russlands krig, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

På en avsluttende pressekonferanse etter Nato-toppmøtet i Washington torsdag sa Stoltenberg at Ukraina kan stole på Nato både nå og på lang sikt.

Han kommenterte også den kinesisk-belarusiske militærøvelsen, som startet denne uken i Belarus, like ved grensen mot Polen.

– Den kinesiske øvelsen med belarusiske styrker inngår som del av et mønster. Dette bare bekrefter hvordan autoritære regimer finner sammen i stadig større grad, sa Stoltenberg.

Han viste til at samarbeidet mellom Russland og Kina er styrket, og at Kina nå også samarbeider med Belarus.

– Dette passer inn i et mønster der autoritære makter samarbeider for å støtte Russlands aggresjon i Ukraina. Vi må huske på hva slags regimer det er snakk om, sa Natos avtroppende generalsekretær.

Han sa at Kina undertrykker sin egen befolkning, at landet slår ned på demokratiske stemmer i Hongkong, at det truer Taiwan og naboer i Sør-Kinahavet. Stoltenberg sa videre at Kina er i gang med en stor militær oppbygging med investeringer i raketter og atomvåpen. Nato må derfor samarbeide med sine partnere i Stillehavsregionen, sa han.