Stoltenberg tror ikke Trump mener alvor med Nato-trussel
Nato-sjef Jens Stoltenberg er sikker på at alliansen vil bestå selv om Donald Trump blir president i USA.
På en pressekonferanse etter Natos forsvarsministermøtet hamret han nok en gang inn budskapet om at Trumps kritikk ikke er rettet mot Nato, men mot Nato-land som ikke bruker nok penger på forsvaret.
Trump, som ligger an til å bli Republikanernes presidentkandidat, sa sist helg at det slett ikke er sikkert at USA i en tenkt situasjon vil rykke ut og forsvare Nato-land som ikke har oppfylt sine forpliktelser og brukt nok på eget forsvar.
– Men selv om dette poenget var gyldig tidligere, så har situasjonen nå snudd dramatisk, sier Stoltenberg.
Pinlig for Norge?
Han peker på at 18 av Natos 31 medlemsland oppfyller kravet om å bruke minst 2 prosent av BNP på forsvaret.
Norge er ikke ett av dem.
På spørsmål fra NTB om ikke dette er pinlig for rike Norge, legger forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) skylden på den forrige regjeringen:
– I den grad noe er pinlig, så er det jo det at det etter 2014 ikke ble meldt inn noen forpliktelser fra Norge om å nå toprosentmålet. Vi tok tak i dette etter at vi kom i regjering, og nå har vi lagt opp en rask opptrappingsplan, sier han.
Nye initiativer
Ukraina toppet igjen dagsordenen for Nato-møtet, og torsdag ble flere nye initiativer lansert.
Blant annet har en gruppe Nato-land gått sammen med mål om å levere til sammen 1 million droner til Ukraina.
I tillegg går 20 Nato-allierte sammen for å opprette en mineryddingskoalisjon.
– Dette vil redde ukrainske liv, sier Stoltenberg, som påpeker at 99 prosent av all militærhjelp til Ukraina kommer fra Nato-land.
Nato og Ukraina skal dessuten etablere et senter for analyse av russisk militærtaktikk. Senteret skal bygges i byen Bydgoszcz i Polen.
Øke våpenproduksjonen
Norge har på sin side undertegnet et erklæring sammen med 14 andre Nato-land der de lover å bidra til at produksjonen av forsvarsmateriell styrkes betydelig.
– Vi har gjort mye, men vi må gjøre mer, konstaterer Gram.
De 15 landene lover nå å utveksle mer informasjon og samkjøre mer hva de ulike driver med for å få mer fart i produksjonen.
Regjeringen har så langt investert tre milliarder kroner for å få opp våpenproduksjonen i Norge.
– Er det aktuelt å investere enda mer?
– Det må jo investeres mer. Industrien investerer jo mer på egen kjøl, det er jo en stor etterspørsel nå. Men det er tilfeller der det er behov for risikoavlastning, å igjen tenke langsiktig og utvikle samarbeidsløsninger, sier Gram.
– I hvilken grad har Trump preget diskusjonene i Nato?
– Jeg vil ikke si at det har preget møtet noe vesentlig. Det som er et veldig klart inntrykk for meg etter denne dagen, er at det allierte samholdet er veldig sterkt. Det er en tydelig støtte til Ukraina, sier Gram.
Tror ikke Trump mener alvor
Heller ikke Stoltenberg har noen tro på at Trump vil gjøre alvor av antydningene om å forlate Nato.
– USA har aldri utkjempet en krig alene. Fra Korea til Afghanistan har de stått sammen med andre land, sa han under en pressekonferanse torsdag.
– Hundretusenvis av soldater fra Canada og Europa har kjempet sammen med amerikanske soldater, og mange av dem har betalt en høy pris, fortsatte han.
– Jeg er sikker på at Nato vil forbli den sterkeste alliansen i historien, og at USA fortsatt vil være en del av Nato, sa Stoltenberg.