13:13:11Nyhetsstudio

Stor verdiøkning i sjømateksporten i mai – 8 prosent opp fra i fjor

Norge eksporterte sjømat for 14 milliarder kroner i mai, en økning på 8 prosent fra samme måned i fjor. Veksten skyldes både økt volum og dyrere laks.

Veksten kommer til tross for en svak måned for torskeeksporten og styrket kronekurs, opplyser Norges sjømatråd.

– I mai styrket den norske kronen seg, og dermed var det ingen positiv valutaeffekt i forrige måned. Til tross for det har verdien av den norske sjømateksporten aldri vært høyere i en mai måned før. Selv om det er krevende økonomiske tider for mange forbrukere, er norsk sjømat fortsatt en svært ettertraktet matvare, sier administrerende direktør Christian Chramer i Norges sjømatråd.

De største eksportmarkedene var Danmark, Polen og USA. Størst verdivekst var det på eksporten til Spania. Den landet på 163 millioner kroner, 25 prosent opp fra samme måned i 2023.

Det var vekst i både volum og verdi for lakseeksporten. Hele 82662 tonn ble eksportert for 10,1 milliarder kroner, en økning på 8 prosent fra i fjor. Volumet vokste samtidig 2 prosent.

Mai var en historisk bra eksportmåned for ørreten. Det ble eksportert 5561 tonn for 587 millioner kroner, en verdiøkning på hele 65 prosent fra samme måned i fjor. Volumveksten var på 83 prosent. Eksportverdien er rekordhøy, 20 millioner kroner høyere enn forrige toppnotering i august 2023.

Torskeeksporten var svak i mai. 3023 tonn ble eksportert for 189 millioner kroner, 22 prosent lavere enn i fjor. Volumet falt med 28 prosent.

Til nå i år er det eksportert norsk sjømat for 68,5 milliarder kroner, 2 prosent mer enn i samme periode i fjor.