09:58:27Nyhetsstudio

Strømkostnader: Grepene som kan redusere nettleia

Forbrukerne kan redusere nettleiekostnadene ved å spre strømbruk jevnere utover døgnet og være bevisst på det totale forbruket.

Med vinteren for døra venter mange høyere strømforbruk, særlig til oppvarming inne og lading av bil. Med de nye reglene for nettleiepriser, skal det lønne seg å bruke strømmen litt og litt, heller enn alt på en gang.

Å lade elbil krever for eksempel mye strøm, så det bør man gjøre sakte og om natta, når man ikke bruker mye strøm ellers.

Et annet grep for å få jevnere strømforbruk, er å ikke bruke flere energikrevende maskiner på en gang, men heller etter hverandre. For eksempel lage middag først, så sette på vaskemaskin og deretter oppvaskmaskin.

Oppvarming tar suverent mest av strømmen, så der gjelder det å tenke smart. Daglig leder i Gudbrandsdal Energi Marius Røed Sveipe har tre hovedtips:

– Del inn i kalde og varme soner: Lukk dører i boligen og holdt det kjølig der du kan, for eksempel på soverom. Spar opp til varmepumpe om du ikke har det allerede, der får du 2–5 ganger mer energi ut enn du putter inn, sier han til NTB.

Tredje råd er å etterisolere.

– Det høres dyrt ut, men behøver ikke være det. Begynn med taket, for varmen går oppover. Det høres dyrt ut, men behøver ikke være det.