06:15:45Nyhetsstudio

Studentene refser statsbudsjettet – mener det betyr en nedgang i studiestøtten

Regjeringen foreslår å øke studiestøtten med kun noen få tusenlapper, til 156.090 kroner. Dette er en reell nedgang i støtten, ifølge NSO.

– Landets studenter er provosert over regjeringens foreslåtte statsbudsjett. Vi hadde forventet en skikkelig satsing på oss studenter, ikke enda et brudd med gratisprinsippet, sier Kaja Ingdal Hovdenak, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO).

Dagens studiestøtte er på rett i overkant av 151.000 kroner. I forslaget til statsbudsjett, som kom mandag, foreslår regjeringen å øke den til 156.090 kroner.

NSO-lederen mener at dette fører til en reell nedgang i studiestøtten.

Mener Støre bryter løfter

NSO-lederen sier at forslaget er i strid med det statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lovet på NSOs landsmøte i år da han sa at han skulle jobbe for en trygg studentøkonomi.

– Dette statsbudsjettet er stikk i strid med det statsministeren har lovet, og som en direkte konsekvens må vi studenter bruke mer tid på jobb og mindre tid på studiene. Dette er ikke økonomisk bærekraftig for samfunnet som helhet, sier Ingdal Hovdenak.

Bruker penger i distriktet

– En knapp prisjustering av studielånet på 2,9 prosent i neste års statsbudsjett monner ikke. Studentene har tapt 20 prosent i kjøpekraft på 20 år, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.

Samtidig foreslår regjeringen at de som bosetter seg og jobber i distriktskommuner, skal få slettet 25.000 kroner av studielånet sitt hvert år. Tiltaket er beregnet å koste 1,3 milliarder kroner når det er fullt rullet ut.

– Dette er helt feil prioritering. Det er først og fremst under studiene at det er behov for mer penger. Disse pengene burde vært brukt til å øke studiestøtten, sier Randeberg.