Regjeringen må få ut fingeren og sende forbudet mot nedbygging av myr på høring, krever Lars Haltbrekken. Forbudet var en av SVs store budsjettseire i fjor.
– Det er helt utrolig at klima- og miljøministeren fortsatt sitter og tvinner tommeltotter. Stortinget har bedt om dette for lenge siden, nå er det på høy tid at klimaministeren får ut fingeren, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken i SV til NTB.
Det er gått nesten to år siden regjeringspartiene og SV ble enige om å utarbeide et lovforbud mot nedbygging av myr under forhandlingene om statsbudsjettet for 2023. Miljødirektoratets lovforslag ble lagt fram i desember i fjor, men fortsatt er det ikke sendt ut på høring.
Forbudet skal ivareta truede arter og vil gjelde all myr, som tilsvarer mellom 15 og 17 prosent av fastlandsarealet i Norge. Myrene lagrer omtrent 1 milliard tonn CO2, ifølge Norsk institutt for bioøkonomi.
Stortinget har vedtatt at regjeringen skulle ha lagt fram forbudet i løpet av 2023, men gikk i fjor med på en utsettelse til så snart som mulig i 2024. Mens forbudet lar vente på seg, blir verdifull myr bygd ned og store mengder klimagasser sluppet ut i atmosfæren, ifølge Haltbrekken.
– Hver eneste dag blir mer og mer myr ødelagt. Det gir store klimagassutslipp, og går utover naturmangfoldet. Derfor haster det å forby ødelegging av myr, sier han.
Statsråd Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har ved flere anledninger understreket at regjeringen er opptatt av å ta vare på myr, noe som blant annet er nedfelt i Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging.
– Forbudet mot nedbygging av myr jobber vi med. Det er jeg opptatt av at vi skal få til på riktig måte. Vi må samtidig sørge for at det blir treffsikkert og effektivt, og tar hensyn til de avveiningene som trengs. Dette skal vi få på plass, og vi skal gjøre det på en skikkelig måte, sier Eriksen til NTB.
Miljødirektoratet karakteriserte sitt lovforslag før nyttår som strengt, siden det skulle ivareta hensikten med stortingsvedtaket. Blir forslaget vedtatt, blir det bare mulig å gi tillatelse til bygging i myr hvis tiltaket er helt nødvendig av hensyn til vesentlige samfunnsinteresser. Det kan for eksempel gjelde bygging av samfunnskritisk infrastruktur.
Både utbyggere, grunneiere og kommuner som ønsker å bygge på myrarealer, vil få begrensninger i sin arealbruk og må enten redusere utbygging eller finne andre egnede arealer for utbygging.
– Forslaget vil få konsekvenser for flere aktører som får begrenset frihet i arealbruken. Vår vurdering er likevel at dette lovendringsforslaget er et viktig skritt for å nå Norges internasjonale forpliktelser både i natur og klimaavtalen, sa direktør Ellen Hambro i direktoratet da forslaget ble offentliggjort.
Norsk institutt for naturforskning publiserte i fjor høst en rapport som viser at kommunene har satt av 164 kvadratkilometer myr til utbyggingsformål. Hvis dette arealet med myr blir bygget ned, vil det gi et samlet klimagassutslipp på mellom 19 og 55 millioner tonn CO2-ekvivalenter.
Til sammenligning var de samlede norske klimagassutslippene i 2022 på 48,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter.