19:24:38Nyhetsstudio

SV vil ha kamp om fiskeripolitikken

SV krever at den ferske fiskeriministeren Cecilie Myrseth lukker døren for et bredt forlik med høyresiden – og heller ser mot venstre i fiskeripolitikken.

– Med Bjørnar Skjæran som fiskeriminister har det skjedd veldig lite, og det har i praksis betydd at fiskeripolitikken til Erna Solberg har blitt videreført. De fleste kystsamfunn i Norge har tapt arbeidsplasser, og nå haster det å gjøre noe, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til Klassekampen.

De neste årene er fiskekvoter for mer enn hundre milliarder kroner i spill, fordi de såkalte strukturkvotene går ut. Det betyr at rundt en tredel av alle norske fiskekvoter kan bli fordelt til nye båter eller til andre aktører enn de som har kvoter i dag.

SV ønsker at mest mulig av kvotene skal gå til kystflåten, som betyr de litt mindre båtene som går langs kysten. Deler av høyresiden er skeptisk til dette, da de mener at de store og havgående fiskebåtene som allerede har fått fiskekvoter, må få holde fram med å fiske, skriver avisen.

SV mener en omfordeling til kystflåten vil gjøre det mulig å også drive mer fiskeindustri på land. Dette fordi de mindre båtene da kan levere fisk til filetfabrikker og fiskeindustri i Norge, og ikke frakte det rett til utlandet slik de store ofte gjør.