00:28:16Nyhetsstudio

Svensk Nord Stream-avgjørelse onsdag

Svensk påtalemydighet varsler en Nord Stream-avgjørelse onsdag etter nesten halvannet års etterforskning av sabotasjen mot de to gassrørledningene.

Sverige er ett av flere land som etterforsker sabotasjen mot Nord Stream-rørledningene i Østersjøen i september 2022.

I en pressemelding tirsdag skriver påtalemyndigheten at en beslutning kommer i løpet av onsdagen, og at det i den forbindelse blir sendt ut en pressemelding.

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 var bygd for å frakte russisk gass fra Russland til Tyskland. Det svenske sikkerhetspolitiet etterforsker hendelsen som grov sabotasje.

Flere land, blant dem Tyskland og Danmark, har også iverkssatt etterforskning, men det er kommet svært få opplysninger om hva som er avdekket.

Ifølge lekkasjer til tyske medier peker flere spor i retning av Ukraina. Ukraina har på sin side anklaget Russland for å stå bak. Ifølge svenske myndigheter samarbeider de med andre land om hvordan de skal kommunisere dette neste steget i saken.

Etterforskningsleder Mats Ljungqvist har så langt ikke kommentert mistanker om hvem som kan ha utført angrepene. Men i et brev til FNs sikkerhetsråd har Sverige, Danmark og Tyskland uttalt at en seilbåt ved navn Andromeda er hovedsporet. Båten skal ha fraktet sprengstoffet som ble brukt til å ødelegge gassrørledningene.