17:17:12Nyhetsstudio
09:43Redaksjonen
Tek-investeringer bidro til vekst for oljefondet

Oljefondet fikk en avkastning på 8,6 prosent første halvår, mye takket være investeringer i teknologisektoren, men fondet falt likevel bak referanseindeksen.

Avkastningen på 8,6 prosent tilsvarer 1478 milliarder kroner, og er 0,04 prosentpoeng lavere enn avkastningen på referanseindeksen, skriver Norges Bank Investment Management (NBIM) i halvårsrapporten.

Den totale markedsverdien på fondet steg til 17.745 milliarder kroner i løpet av årets første halvår. Markedsverdien har dermed økt med 1980 milliarder kroner, hvorav 188 milliarder kroner ble tilført av staten.

Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var på 12 prosent, og fondets sjef, Nicolai Tangen, peker spesielt på teknologiaksjer som en av faktorene bak den sterke oppgangen.

– Aksjeinvesteringene har gitt veldig god avkastning i første halvår. Resultatet er særlig drevet av teknologiaksjene, først og fremst grunnet økt etterspørsel etter nye løsninger innen kunstig intelligens, sier han i en pressemelding.

Fondets teknologiaksjer, som representerer rundt en firedel av fondets aksjeinvesteringer, har gitt en samlet avkastning på 27,9 prosent. Microsoft, Apple og Nvidia er blant selskapene fondet har investert tungt i.

Microsoft var i utgangen av halvåret den største enkeltinvesteringen, der fondet hadde en beholdning på 453 milliarder kroner. I Apple har fondet en beholdning på 390 milliarder kroner.

Per 30. juni 2024, var 72 prosent av fondet investert i aksjer, mens 26,1 prosent var investert i rentepapirer. 1,7 prosent av fondet var investert i unotert eiendom.

I forbindelse med halvårsrapporteringen skal NBIM for første gang publisere en oppdatert beholdningsliste per første halvår.

– Vi er allerede verdens mest åpne fond, men nå øker vi åpenheten ytterligere. Fra nå av vil alle kunne finne en oppdatert oversikt over alle investeringene våre på halvårlig basis, sier Tangen.

Oljefondet-sjefen skal presentere halvårsrapporten onsdag klokken 10 i Arendal i forbindelse med Arendalsuka.