10:20:52Nyhetsstudio

Testing av kroppskamera i politiet ennå ikke besluttet

Politidirektoratet har ennå ikke avgjort om politiet skal teste ut kroppskamera, og det finnes heller ikke penger til det, skriver Politiforum.

Justis- og beredskapsdepartementet ba i januar 2023 Politidirektoratet (POD) om å vurdere innføring av kroppskamera i politiet.

– Vi skal forberede en pilot høsten 2023, med formål om å ha en litt mer omfattende testing av kroppskamera i 2024, sa politidirektøren til NRK i juni 2023.

Kroppskameraene, som er små og kompakte, festes på skjorta eller jakken til politibetjentene og tar opp både lyd og bilde. I flere land er dette i bruk.

Spørsmålet om dette skal innføres i Norge ble aktualisert etter politivoldssaken i Kongsberg i oktober 2022.

− Før man kan gå i gang med et prosjektarbeid, så må vi avklare spørsmål om finansiering og prioritering, og det er per nå ikke landet, sier politiinspektør Cathrine Kveseth Syljuer, fagansvarlig for kroppskamera i Politidirektoratet, til Politiforum.

POD har imidlertid satt i gang noen innledende undersøkelser.

Statssekretær Hans-Petter Aasen i Justis- og beredskapsdepartementet sier til Politiforum at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett for 2024 har prioritert en kraftig økning i finansieringen av politiet.

– En del av denne bevilgningen skal benyttes til blant annet investering og bruk av nødvendig utstyr for å sikre godt politioperativt arbeid, som spesialutstyr og tekniske løsninger som kroppskamera. Og det er bra at POD ønsker å få mer kunnskap om dette temaet, sier Aasen.