Tingretten: Norges største vindkraftverk bryter ikke med reindriftas rettigheter
Tingretten slår fast at vindkraftverket på Øyfjellet i Vefsn ikke bryter med reindriftas rettigheter. Reineierne får 4,3 millioner kroner i kompensasjon.
Helgeland tingrett mener at Øyfjellet Wind, som er Norges største vindkraftverk, må betale rundt 4,3 millioner kroner til reinbeitedistriktet Jillen-Njaarke.
Beløpet er for å dekke ekstraarbeid som følge av vindkraftverket, samt sakskostnader på rundt 3,5 millioner kroner, skriver NRK.
Reineierne hadde krevd at samtlige 72 vindturbiner rives, eller over 200 millioner kroner som kompensasjon, ifølge kanalen.
Bryter ikke med FN-konvensjonen
Striden handler om flyttleien til reinbeitedistriktet. Reinen flytter beite med årstidene, og vindkraftverket er bygd midt i flyttleien.
Reineierne mener at vindkraftverket truer reindriftas eksistens, og at artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter er brutt.
Helgeland tingrett er uenig og skriver i dommen:
«Selv for det tilfelle at det skulle stemme at reindriften i Jillen-Njaarke reinbeitedistrikt over tid ikke kan opprettholdes på nåværende nivå, vil ikke dette i seg selv være tilstrekkelig til å utgjøre brudd på SP artikkel 27. I tillegg er konklusjonen i rapporten basert på at flyttleia gjennom vindkraftverket ikke er påvist å fungere, mens retten har konkludert med at det fortsatt kan brukes i samme utstrekning som tidligere.»
– Skuffet
Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) er skuffet over dommen i tingretten.
– Jeg er skuffet over at tingretten ikke har lagt vekt på de eksisterende inngrepene som påvirker Jillen-Njaarke, sier hun i en pressemelding.
Hun viser blant annet til utbygging av jernbane og E6.
– På toppen av dette kommer Norges største vindkraftanlegg. Samtidig vet vi at det planlegges ytterligere nedbygging av reindriftas områder. Det er svært bekymringsfullt, sier hun.
Muotka mener også at reineierne stiller mye svakere i saken enn vindkraftverket.
– Det er krevende for reindrifta å stå i slike rettsprosesser over år. Det er allerede gått åtte år siden Øyfjellet Wind fikk konsesjon. Asymmetrien mellom partene er også påfallende. Øyfjellet Wind har 400 millioner kroner i inntekt og har staten som partshjelp, mens rettighetshaverne må holde ut disse prosessene med minimal støtte, sier hun.