Tror på gode resultater for karbonfangst i betong
Forskningsinstitusjonen Sintef har undersøkt hvordan karbonfangst i sementproduksjon kan bidra til å redusere klimautslipp fra byggeprosjekter.
Sintef har sammenlignet ulike scenarioer for betongen i Vollsveien 9-11 i Bærum. Bygget har omfattende bruk av betong i den bærende konstruksjonen.
Forskerne har sammenlignet det teoretiske klimautslippet om betongen i bygget ble erstattet med betong laget med sement med CCS-teknologi, som CEM STD-FA Grey, EvoBuild og EvoZero
Bygget er allerede satt opp med lavkarbon-betong, Sammenlignet med bransjereferansen har Vollsveien 9-11 i Bærum 13,9 prosent lavere klimapåvirkning. CEM STD-FA Grey ga 3,3 prosent høyere miljøpåvirkning enn bygget har i virkeligheten.
− Utslippene fra betongelementene reduseres imidlertid med henholdsvis 19,8 og 63,1 prosent ved bruk av betong med sementtypene EvoBuild og EvoZero, skriver Sintef.
Det er lovende, mener forskerne.
– Disse funnene understreker potensialet som ligger i karbonfangst og -lagring når det gjelder å redusere klimautslippene fra byggeprosjekter, spesielt når betong med sementtypene EvoBuild og EvoZero brukes. Resultatene kan også bidra til å få oppdatert rammeverket for miljødeklarasjoner (EPD) og standardisere fordelene med CCS-teknologi, sier Sintef-forsker Arian Loli ifølge meldingen.