02:23:50Nyhetsstudio
Uavhengig avis anslår at 66.000 russiske soldater er drept i Ukraina

Over 66.000 russiske soldater og annet militærpersonell er drept i krigen i Ukraina, ifølge beregninger det uavhengige russiske mediet Mediazona har gjort.

Mediazona har sammen med BBC brukt åpne kilder for å registrere russiske soldater som er meldt døde. Bare i løpet av de siste fire ukene har antall falne russiske soldater økt med over 4600, ifølge det uavhengige russiske nettstedet.

Mediazona understreker at antallet mest sannsynlig er høyere ettersom mange russiske soldatdødsfall ikke blir offentliggjort.

Journalist Anastasia Aleksejeva påpeker at de nyeste dødstallene ikke inkluderer tapstall fra den ukrainske offensiven i Kursk-regionen i Russland eller til den siste tidens russiske framrykking i Øst-Ukraina.

– Det er fordi granskerne fortsatt jobber med å gå gjennom logger og lister over meldte dødsfall, sier hun.

Mediazona og BBC har, sammen med frivillige, beregnet russiske soldatdødsfall siden februar 2022. De har brukt åpne kilder som offisielle rapporter og meldinger i russiske medier. Men også satellittbilder fra russiske gravsteder er brukt for å telle nye graver.

Russiske myndigheter er svært ordknappe med å omtale tap i det som omtales «en militær spesialoperasjon». I september 2022 kunngjorde det russiske forsvarsdepartementet at 5.937 soldater var drept i kamp.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i februar i år at om lag 31.000 ukrainske soldater var blitt drept i løpet av de to første årene med krig.