13:37:59Nyhetsstudio

USAs hær kutter for å vokse og tilpasse seg

Den amerikanske hæren kutter 24.000 stillinger, men satser på å vokse og tilpasse seg nye trusselbilder og fremtidens konflikter.

Kuttet tilsvarer nesten 5 prosent av landets væpnede styrker, men fører i liten grad til at det blir færre soldater. Det er først og fremst ubesatte og mindre aktuelle stillinger som fjernes.

Det gjelder blant annet jobber knyttet til å bekjempe opprør, slik amerikanerne gjorde i Irak og Afghanistan, men som de har mindre behov for i dag. Hærens spesialstyrker skal også slankes med rundt 3000.

Samtidig er planen å øke bemanningen med 7500 på andre områder som luftforsvar og forsvar mot droner. I tillegg skal det opprettes fem spesialstyrker rundt i verden med ekstra kapasitet innen cyberkrigføring, etterretning og langdistanseangrep.

Ifølge et dokument fra hæren er våpengrenen «overstrukturert» og har ikke nok soldater til å fylle alle stillingene. Dermed står tusenvis av plasser tomme. Mens dagens struktur kan fylles med opptil 494.000 soldater, er realiteten at det bare er rundt 445.000 i aktiv tjeneste. I løpet av de neste fem årene er målet å få det tallet opp til 470.000.