Utvalg: Vanskelig å beregne klimaeffektene av statsbudsjettet
Det virker ikke praktisk mulig å lage et skikkelig anslag av klimaeffekten av statsbudsjettet, konkluderer Teknisk beregningsutvalg for klima.
– Utvalget anerkjenner at det ikke virker praktisk mulig å få et helt enhetlig, fullstendig og detaljert anslag på klimaeffekten av hele budsjettet, skriver utvalget.
Torsdag la de fram rapporten « Klimaeffekt av statsbudsjettet», hvor de prøver å svare på nettopp hvor man kan beregne dette.
– En del av utfordringen med å beregne klimaeffekten av statsbudsjettet er det store omfanget og mangfoldet av typer bevilgninger og vedtak, konkluderer de.
– Viktig med gode metoder
Utvalget anbefaler regjeringen å sortere postene i statsbudsjettet etter klimaeffekt, for deretter å anslå utslippene for viktige enkeltposter. Deretter kan anslagene brukes for å vurdere budsjettet helhetlig.
– Som et ledd i å nå Norges klimamål er det viktig å ha gode metoder for å anslå klimaeffekten av politikk. Det er også viktig å anerkjenne at mange viktige utslippseffekter er vanskelige å tallfeste.
– I vurderinger av måloppnåelse mener utvalget at det derfor er avgjørende å ikke fokusere kun på den politikken som har effekter som kan tallfestes, og at utslippsberegningene suppleres med kvalitative vurderinger, skriver utvalget.
Grønn bok
Etter at Støre-regjeringen tok over i 2021, innførte de et nytt tillegg til statsbudsjettet kalt «grønn bok» som gir en status for klimautslipp og klimapolitikken. Utvalget mener det er mest hensiktsmessig å bygge videre på de metodene som allerede brukes i dette arbeidet.
Teknisk beregningsutvalg for klima ble opprettet i 2018. Oppdraget har blant annet vært å finne metoder for å beregne utslippseffekter, kostnader og andre konsekvenser av klimapolitikken.
Torsdag la utvalget også fram en rapport om Metoder til bruk i klimaanalyser, der de har sett på hvordan man bør gjøre klimaanalyser i den statlige forvaltningen.