12:18:06Nyhetsstudio
Ville gjennomføre tester av flygende taxier under Paris-OL – nå er planene gått i vasken

Utprøving av høyteknologiske flygende drosjer blir likevel ikke gjennomført under OL i Paris. Ifølge selskapet bak har ikke motoren fått den nødvendige sertifiseringen i tide.

De omtalte taxiene er i realiteten futuristiske droner som er i stand til å transportere mennesker.

Den tyske produsenten Volocopter har gjennomført testflyginger med farkosten i Paris-regionen i flere år. I forkant av OL har selskapet presset på for å få en nødvendig autorisasjon fra europeiske myndigheter i tide til OL.

Volocopter har inngått samarbeid med den franske flyplassoperatøren ADP, en metro- og bussoperatør i Paris samt lokale myndigheter i den franske hovedstaden.

Forsinkelser

De flygende taxiene er utstyrt med motoren VoloCity. Sertifiseringen av denne er nå forsinket med noen uker, opplyser ADPs viseadministrerende direktør Edward Arkwright torsdag.

– Vi er litt skuffet, men vi har samtidig sagt at vi ikke på noe vis vil gå på kompromiss med sikkerheten, sier han videre.

Volocopter-sjef Dirk Hoke hevder at forsinkelsen skyldes "en amerikansk leverandør som ikke var i stand til å levere det den hadde lovet".

Han opplyser at motorene vil bli sendt tilbake til Frankrike neste uke, men ikke i tide for å gjennomføre testflyginger i Paris før OL-ilden slukkes.

I utgangspunktet skulle testflyginger ha funnet sted under lekene. Planen var å lande de flygende drosjene på en flåte på Seinen ved Austerlitz-jernbanestasjonen i det sørøstlige Paris.

Får kritikk

Selskapene bak hadde håpet å bruke OL-oppmerksomheten til å vise fram teknologien de jobber med.

Det er samtidig planlagt testflyginger uten passasjerer i dronene på flyplassen i forstaden Saint Cyr l'Ecole, vest for Paris, torsdag og søndag. Flyplassen ligger i nærheten av Versailles-slottet, der det arrangeres ridekonkurranser under OL.

Forkjemperne for flyende taxier peker på løsningen som en lavutslippsløsning for luftfart og håper fremtidige større versjoner kan brukes som ambulanser eller ha andre funksjoner.

Enkelte politikere i Paris har imidlertid kritisert planene kraftig og hevdet at de er skadelige for miljøet.