02:15:04Nyhetsstudio
Zelenskyj legger press på USA – vil angripe mål lenger inn i Russland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjentok lørdag oppfordringen til USA om å la det ukrainske militæret angripe mål langt inne i Russland.

Det skjer etter at landenes forsvarsministre møttes i Washington på lørdag.

USA har gitt Ukraina militær støtte for mer enn 50 milliarder dollar siden 2022, men amerikanerne har begrenset bruken av de donerte våpnene til ukrainsk jord og til defensive operasjoner i grenseområdene.

Angrep i Kharkiv

Seks personer ble drept og 97 såret i et russisk bombeangrep mot Kharkiv fredag, ifølge Zelenskyj, og det var nye angrep lørdag.

Disse kan kun stanses ved å «angripe russiske militære flyplasser, basene deres og den russiske terrorlogistikken», sa Zelenskyj i sin daglige videotale lørdag.

– Vi snakker om dette hver dag med partnerne våre. Vi overtaler og legger fram argumentene, sa Zelenskyj. Presidenten sa at det å forhindre at russiske bomber når ukrainsk jord, vil være et «sterkt steg mot å tvinge Russland til å jobbe for en slutt på krigen og en rettferdig fred».

Han henvendte seg så til USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland og sa at ukrainerne «trenger kapabilitetene til å virkelig og fullstendig beskytte Ukraina og ukrainere».

Møter i Washington

Ukrainas forsvarsminister Rustem Umerov sa etter møtet med USAs forsvarsminister Lloyd Austin til CNN at han hadde vist dem hvilke russiske flyplasser som er innenfor rekkevidde for de lengre angrepene, om ukrainerne gis tillatelse.

Zelenskyjs stabssjef Andrij Jermak brifet sammen med Umerov Austin om situasjonen på slagmarken, ifølge Zelenskyjs kontor.

Møtene skjedde på slutten av en uke der Russland ifølge ukrainerne har angrepet landet med mer enn 400 raketter og droner.

Det er viktig for Ukraina å nå få våpnene som er lovet dem i tidligere støttepakker, så raskt som mulig, sier Jermak ifølge presidentens kontor.

Ukraina er nødt til å få bruke våpnene de har fått av sine vestlige allierte, til å ramme mål langt inne i Russland, sier president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB