SKIP

Ny trend: Nå kommer cruiseskipene som kjører mer miljøvennlig

Det amerikanske cruisekonsernet Carnival har bestilt syv skip.

Aidanova blir verdens første cruiseskip med LNG-motorer. Det 337 meter lange og 42 meter brede skipet på 183.900 bruttotonn, skal inn i trafikk i desember 2018. Det skal ha 2.262 lugarer og 31 suiter til sine 5.200 passasjer.
Aidanova blir verdens første cruiseskip med LNG-motorer. Det 337 meter lange og 42 meter brede skipet på 183.900 bruttotonn, skal inn i trafikk i desember 2018. Det skal ha 2.262 lugarer og 31 suiter til sine 5.200 passasjer. Bilde: Aida Cruises
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
11. sep. 2017 - 09:32

DNV GL bekrefter at vi er vitne til en ny trend. Direktør for forretningsutvikling, Helge Hermundsgård, sier at det i hovedsak er to drivere.

– Cruiserederiene er opptatt av å være mest mulig miljøvennlige fordi passasjeren er mer opptatt av det. Det andre er økonomi. LNG er billigere enn olje. Naturgass er også tilgjengelig i flere havner, påpeker Hermundsgård.

Sammenliknet med diesel og tungolje, har LNG som drivstoff cirka 20-30 prosent lavere CO2-utslipp. Det blir ingen sot- eller svovelutslipp fra LNG, mens NOx-utslipp er redusert  med cirka 85 prosent. 

Totalt 112 

Det er nå 112 skip i bestilling som har valgt LNG som drivstoff. Av dem er 14 cruiseskip. Carnival står altså for halvparten, mens Disney Cruises har bestilt tre. Både RCCL og MSC Cruises har to i bestilling.

MSC har bestilt to LNG-drevne cruiseskip fra STX i Frankrike. Første skal leveres i 2022 og det andre i 2024. De blir på 200.00 bruttotonn som gir plass til 2.760 lugarer. <i>Foto:  MSC Cruises</i>
MSC har bestilt to LNG-drevne cruiseskip fra STX i Frankrike. Første skal leveres i 2022 og det andre i 2024. De blir på 200.00 bruttotonn som gir plass til 2.760 lugarer. Foto:  MSC Cruises

Av de store cruiserederiene er det bare Norwegian Cruise Line (NCL) som fortsatt bestiller nye cruiseskip med dieselmotorer. Rederiet med det "norske" navnet,  var i en periode malaysisk/Hong Kong-eid, men har nå amerikanske eiere. Det bygger ved italienske Fincantieri, som ikke har erfaring i å bygge LNG-skip.

Det er tyske Meyer Werft og franske STX som både bygger cruiseskip og har LNG-kompetanse. I tillegg til Carnival, har RCCL og Disney Cruises  kontrahert ved Meyer, mens MSC bygger ved STX.

Kjølstrekk på første

Høytidelig markering av byggestart i tørrdokken ved Meyer Werft for Aidanova. Konsernsjef Bernard Meyer og Tim Meyer fra Meyer Werft Tim Meyer observerte at to lærlinger, Louisa Tröbner (AIDA Cruises) og Martin de Boer (Meyer Werft) plasserte den tradisjonelle lykkemynten i kjølen på den første modulen. Det er den første av totalt 90 blokker som skal settes sammen til et komplett cruiseskip på 337 meters lengde og 42 meters bredde. <i>Foto:  Aida Cruises</i>
Høytidelig markering av byggestart i tørrdokken ved Meyer Werft for Aidanova. Konsernsjef Bernard Meyer og Tim Meyer fra Meyer Werft Tim Meyer observerte at to lærlinger, Louisa Tröbner (AIDA Cruises) og Martin de Boer (Meyer Werft) plasserte den tradisjonelle lykkemynten i kjølen på den første modulen. Det er den første av totalt 90 blokker som skal settes sammen til et komplett cruiseskip på 337 meters lengde og 42 meters bredde. Foto:  Aida Cruises

Meyer Werft i Papenburg i Tyskland begynte mandag denne uka byggingen av det som blir verdens første LNG-cruiseskip. I desember 2018 starter AIDAnova på sitt jomfrucruise med tur rundt Kanariøyene.

Dagen etter at den første av 90 byggeblokker ble senket ned i tørrdokken i Papenburg, mottok AIDA Cruises tre priser i German Cruise Line Award. Den ene var for miljøengasjement, blant annet ved å velge LNG til de nye skipene samt å koble seg på landstrøm i Hamburg.

Carnival opplyser i en pressemelding at fire av selskapets cruisemerkenavn, Carnival Cruise Lines, Costa Cruises, Carnival UK, og AIDA Cruises, har LNG-drevne skip i bestilling. Ale skal bygges av Meyer Werft, fordelt på verftene i Papenburg og Åbo i Finland.  Skipene skal leveres i tidsrommet desember 2018 og fram til og med 2022.

Mange skipstyper 

Ved utgangen av august er det registrert 116 skip som går på LNG som drivstoff. Av dem er 19 satt i drift så langt i 2017. Ytterligere 22 skal leveres før året er omme.

Det dreier seg om alt fra bil- og passasjerferger til taubåter, produkttankere og til et ombygget containerskip.

DNV GL tror vi vil se enda flere LNG-cruiseskipsbestillinger. Men det er de store som dominerer.

– Det er de som driver cruiseskip i temmelig faste områder der de vet at LNG er tilgjengelig. De har inngått strategisk leveringsavtaler som sikrer tilgang og gode priser, sier Hermundsgård.

Aidaprima på vei inn til kai i Hamburg for frøste gang i fjor, rett fra verftet i Japan. Skipet har en LNG-drevet hjelpemotor som bidrar til å redusere utslipp når den ligger til kai. Det er 300 meter langt, 37,6 meter bredt og har plass til 3.300 passasjerer. <i>Foto:  Joern Pollex/AIDA Cruises</i>
Aidaprima på vei inn til kai i Hamburg for frøste gang i fjor, rett fra verftet i Japan. Skipet har en LNG-drevet hjelpemotor som bidrar til å redusere utslipp når den ligger til kai. Det er 300 meter langt, 37,6 meter bredt og har plass til 3.300 passasjerer. Foto:  Joern Pollex/AIDA Cruises
NCL-skipet Norwegian Dawn i dokka på Meyer Werft. NCL har så langt ikke bestilt LNG-skip. <i>Foto:  Meyer Werft</i>
NCL-skipet Norwegian Dawn i dokka på Meyer Werft. NCL har så langt ikke bestilt LNG-skip. Foto:  Meyer Werft

De mindre rederier og ekspedisjonskip må ha større fleksibilitet til å endre seilingsmønstre og havner. Dermed tar de ikke sjansen på å velge LNG for å bli mer miljøbevisste.

– I prinsippet kan LNG leveres til en hvilken som helst havn, men neppe til så gode priser som de store har forhandlet seg til, sier Hermundsgård.

Energikampen

RCCLs Harmony of the Seas, som er verdens største cruiseskip, er søsterskip til Allure of the Seas. Selv om de er så å si like, har Harmony of the Seas presset ned energibruken og er 25 prosent mer energieffektiv enn Allure.

Harmony ble levert fra STX i 2016, mens Allure of teh Seas ble sjøsatt i Åbo i 2010.

– Harmony er verdens mest miljøvennlige cruiseskip. Det har lavest utslipp per passasjerkilometer. Det meste er oppnådd ved å «fintune» teknologi og energibruk om bord. Det har skjedd på de seks  årene, påpeker Hermundsgård.

 Teknologikamp

Hermundsgård sier at det foregår mye utvikling på å redusere energibruk og få ned utslipp fra cruiseskip.

– En del er kjent og offentlig, men det foregår mye vi ikke kan avsløre, sier Hermundsgård.

Brenselceller, som RCCL ser på, og hybriddrift, som tas i bruk på Hurtigrutens to nye ekspedisjonsskip, er eksempler.

DNV GL-direktøren påpeker at cruiserederiene i tillegg til å følge kundenes miljøønsker, også må være forberedt på framtidas utslippskrav. Cruiseskip har lang levetid, minst 30 år.

– Hvem kan spå om kravene som stilles i 2040 eller 2050. De blir antakelig mye strengere. Bare tenk 30 år tilbake. Hva trodde vi i 1985 om IMO-kravene i 2020?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.