I utgangspunktet hadde Lundin allerede modnet frem prosjektet og bestemt seg for et utbyggingskonsept for Luno 2 på Utsirahøyden, en subsea-utbygging i flere faser.
Så fant selskapet ut at de ville ha én brønn til, før de tar en beslutning om å investere i prosjektet, som vil kobles på Edvard Grieg-plattformen 20 kilometer unna.
Nå er resultatet fra brønnen klart: Lundin oppjusterer anslaget for feltet.
- Utbygging eller ikke: Resultatet fra denne brønnen kan avgjøre fremtiden for en Luno 2-utbygging
– Være eller ikke være-brønn
Utbyggingen sto og falt nærmest på resultatet av denne brønnen.
– Vi borer en brønn nå, og dette er en slags være eller ikke være-brønn. Hvis det går som vi tror, så vil vi beholde planen, sa one Schanke-Jørgensen, prosjektleder for Luno 2 i Lundin, på Subsea Valley-konferansen i forrige uke.
Med forventede resultater var planen til oljeselskapet å ta en investeringsbeslutning til sommeren og levere inn en utbyggingsplan i løpet av året.
Med skuffende resultater fra brønnen kunne prosjektet i verste fall måtte sendes tilbake til tegnebrettet.
Det er det grunn til å tro at ikke skjer nå. Med en oppjustering av anslaget på hvor mye olje som finnes i feltet, er det innenfor rimelighetens grenser å anta at det går mot en utbygging av feltet.
Før brønnen ble boret var det beregnet av feltet inneholdt totalt mellom 31 og 82 millioner fat olje og gass, hvorav 25-63 millioner fat var olje, ifølge Oljedirektoratet.
Det nye anslaget, etter at avgrensingsbrønne er boret ferdig, er at Luno 2 inneholder mellom 37 og 101 millioner fat olje og gass, hvorav 31-82 millioner fat er olje.
Ifølge meldingen fra Oljedirektoratet vil rettighetshaverne vurdere funnet med hensyn til en mulig utbygging, med å knytte funnet opp til eksisterende infrastruktur på Edvard Grieg-feltet.
- Protesterer mot oljeboring: Her går Greenpeace-aktivister til aksjon mot Statoil-rigg som skal til Barentshavet
Planlegger produksjonsstart i 2020
Planen er å kunne produsere olje fra feltet fra 2020. Det er timet opp mot en planlagt produksjonsstans på Edvard Grieg, hvor Luno 2 kan kobles på samtidig.
Luno 2 er planlagt som en subseautbyggingen med fire brønner, tilkoblet Edvard Grieg-platformen, hvor Lundin også er operatør.
Denne har fra designfasen vært forberedt på å kunne ta imot tre satellitter. Luno 2 og Rolvsnes er to konkrete kandidater, og i tillegg vil det være plass til én til.
Luno 2 ble funnet i 2013, og det ble gjort et nytt mindre funn i Luno 2 North i 2015.
- Landet avtale med subseagigant: Etter ti år skal de endelig få bevise at teknologien fungerer