To aktivister fra Greenpeace har bordet riggen West Hercules, som ligger til kai i Skipavika, men hadde meldt om avreise i løpet av dagen i dag, ifølge miljøorganisasjonen. De to skal ha gått om bord klokken 07.47 torsdag morgen.
Riggen skal i sommer på oppdrag for Statoil i Barentshavet, og skal blant annet bore brønn nummer to i Korpfjell-prospektet, som er den nordligste brønnen som er boret på norsk sokkel noensinne.
– Vi bruker de virkemidlene vi har for å få Statoil og norske myndigheter til å ta klimasituasjonen på alvor, sier leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, til Teknisk Ukeblad.
- Klimasøksmålet kan gjøre lisensene ugyldige: Statoil og Aker BP skal likevel lete etter olje
– Vi synes dette er drøyt av Statoil
– Statoil skal bytte navn og bli mer miljøvennlige, men samme dag som de annonserte at de skal kalles Equinor, fikk vi deres boreplaner for sommeren på høring. Til tross for verdens miljøsituasjon og til tross for klimasøksmålet, som er anket, så planlegger de å sende West Hercules for å bore i blokker tildelt i 23. konsesjonsrunde. Vi har en sak som ligger uløst i rettssystemet, og vi synes dette er drøyt av Statoil, fortsetter Gulowsen.
Greenpeace og Natur og ungdom tapte det såkalte Klimasøksmålet i Tingretten, etter at miljøorganisasjonene hadde stevnet staten for oljeleting i Barentshavet, men har anket saken videre.
Juridisk har Statoil rettighetene på sin side. De trenger ikke stanse aktivitetene sine i de aktuelle lisensene i Barentshavet før det ligger en rettskraftig dom, som vil si når ingen av partene anker saken videre – eller det ikke er mulig å anke videre – med en dom fra Høyesterett.
– Vår anke er til vurdering i Høyesterett, og vi synes det er utidig av Statoil å fortsette å bore i de omstridte lisensene. Derfor besøker vi i dag riggen, for å gi beskjed om at vi synes det er ytterst problematisk det de skal gjenomføre, understreker Gulowsen.
Holder igjen riggen
De to aktivistene gikk om bord like før klokken 08.00 torsdag morgen, og er to timer senere fortsatt på riggen. Greenpeace melder at all aktivitet er stoppet og at deres aktivister er fast rett under hoveddekket.
Planen er at de som er om bord på West Hercules skal levere et brev til kapteinen på riggen.
– Det håper vi han vil ta imot, og at han vil kunne bekrefte at han tar hensynet til klimaet på alvor og ikke reiser til Barentshavet, sier Greenpeace Norge-lederen.
De sender også live på Facebook, og forteller at de holder igjen riggen fra å kunne dra. I tillegg til de to på riggen, er det også en gruppe aktivister i vannet, ombord i kajakker.
– Vi er på et vennlig besøk, og utgjør ingen risiko for noen. Det var meldt at det var avgang i dag, men vet ikke om de har tenkt å dra i dag. Vi tenkte uansett at det var en bra dag å gi dem denne beskjeden på. Nå får vi se hvordan det utvikler seg, vi vet at en så stor rigg ikke bare er å stoppe, påpeker Gulowsen.
– Vi gir i alle fall nå en klar beskjed om at Barentshavet nå bør være off limit.
Det er ikke første gangen Greenpeace bruker denne typer aksjoner for å demonstrere mot oljeboring i Barentshavet. I 2014 bordet de Transocean Spitsbergen da den var på vei for å bore i Hoop-området og i sommer demonstrerte de ved oljeriggen Songa Enabler i Barentshavet.
- Statoil håpet på et stort oljefunn: Men den første letebrønnen skuffet
Planlegger tre til fem barentsbrønner
Statoil opplyser at West Hercules er tildelt en kontrakt med selskapet, men at den ikke skal på oppdrag for dem før i sommer. De har derfor lite informasjon om den pågående aksjonen, annet enn det Greenpeace selv melder på sosiale medier.
Morten Eek, pressetalsperson for Statoil, opplyser at de planlagte leterbønnene i Barentshavet er i områder tildelt i tråd med praksis fra norske myndigheter. Det er åpnet for leteboring, og Statoil må gjennomføre sine boreforpliktelser her.
– Greenpeace har som kjent saksøkt staten og tapte i Oslo tingrett. Dommen er ikke rettskraftig, men i forbindelse med anken er det ikke fremmet rettslig krav fra Greenpeace eller kommet noe pålegg fra retten om å stoppe leteaktiviteten. Derfor forholder vi oss til den juridisk bindende avtalen vi har med norske myndigheter om arbeidsprogrammet vi er forpliktet av, som er å drive leting i gyldige lisenser i Barentshavet, sier han til Teknisk Ukeblad.
– Jeg kan ikke si noe spesifikt om aksjonen, jeg har ingen verifisert informasjon om den. Men jeg vil oppfordre dem som vil demonstrere til å gjøre det i trygge og forsvarlige former, legger Eek til.
Statoil har inngått en kontrakt med North Atlantic Norway Ltd. for riggen West Hercules om å bore to letebrønner i Barentshavet i 2018, og opsjoner på ytterligere fem letebrønner.
– Vi har planlagt tre til fem letebrønner i Barentshavet i år. Det gjør vi basert på den gode planleggingen av letebrønner i Barentshavet som er gjort over flere år. Vi boret fem brønner her trygt og effektivt i fjor, og tar med oss det gode planverket vider. Vi har til intensjon om å gjennomføre nye letebrønner med samme tilnærmingen som sist, sier Eek til Teknisk Ukeblad.
- Neodrill-gründeren: – Dette var jo et rent landeveisrøveri