INDUSTRI

Lettvektsrobot til 40.000 kroner begeistrer robotforsker

Kan bli mor til en ny generasjon av ultrabillige robotarmer.

Med sine bare åtte kilo er Eva-roboten, ifølge Automata, lett nok til å bli flyttet rundt i produksjonen eller laboratoriet etter behov. Ifølge en dansk robotforsker minner Eva om den tyske lavbudsjettsroboten Franka. (Foto: Automata)
Med sine bare åtte kilo er Eva-roboten, ifølge Automata, lett nok til å bli flyttet rundt i produksjonen eller laboratoriet etter behov. Ifølge en dansk robotforsker minner Eva om den tyske lavbudsjettsroboten Franka. (Foto: Automata)
Av Morten Vittrup Lund, Ing.dk
24. aug. 2017 - 18:30

En London-basert oppstartsbedrift er i ferd med å lage en lettvekts-robot som veier åtte kilo og koster under en tredel av de billigste robotarmene fra Universal Robots. En dansk professor er begeistret, og ser dette som et tegn på at robotteknologi er på vei ned under den magiske grensen på 50.000 kroner.

Kan den britiske roboten Eva bli mor til en ny generasjon av ultrabillige robotarmer som er så rimelige og enkle å benytte at de – i likhet med det Universal Robots gjorde for et par år siden – kan flytte grensene for bruken av robotteknologi?

Svaret kan ligge i det nordøstlige London, der bedriften Automata i flere år har jobbet med en ny type lettvekts industrirobot, som takket være en ny konstruksjon og en egenutviklet girkasse, skal kunne selges fra neste sommer for bare 4990 pund per robot – omkring 50 000 norske kroner.

Det skriver den engelske avisen The Guardian, som har besøkt Automata og intervjuet gründerne.

Professor: «Det ser fantastisk spennende ut»

Eva kan allerede nå forhåndsbestilles på Automatas hjemmeside, men den kommer som nevnt tidligst på markedet neste sommer, så dedikerte brukereksempler er det fremdeles få av.

Men det vi har fått vite fra Automatas egne nettsider, og artikkelen i blant annet The Guardian, er at det er snakk om en seksakslet robotarm som veier åtte kilo, har en løftekapasitet på 1,25 kg og en gjentakelsesnøyaktighet på +/- 0,5 millimeter.

Til sammenligning veier den minste robotarmen til Universal Robots, UR5, 11 kilo, har en løfteevne på tre kilo og en gjentakelsesnøyaktighet på +/- 0,1 millimeter.

Eva kommer med en nettleser-basert proprietær programvare, Choreograph, som ifølge Automata gir muligheter til å programmere roboten ved ganske enkelt å vise den med hånden hvordan en gitt bevegelse skal foretas.

Professor Ole Madsen på Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet, blir umiddelbart begeistret. Ikke minst fordi det, som han påpeker det, er godt å se at det i disse programvaretunge Industri 4.0-tider fremdeles finnes robotnerder der ute som satser på hardcore mekanikkutvikling.

– Det ser fantastisk spennende ut. Nå er vi under 50.000-kronersgrensen, så nå kan vi snart kjøpe fem av den typen roboter til prisen av én standardrobot, sier Ole Madsen, som imidlertid også har én enkelt innvending, som vi kommer tilbake til.

Girkassedesign er nøkkelen til lavere pris

Automata er stiftet av arkitektene Suryansh Chandra og Mostafa ElSayed, som under arbeidet med en paviljongkonstruksjon til Venezia-Biennalen ble så desillusjonerte over bruken av den robotteknologien som sto til rådighet at de besluttet seg for å utvikle en mye bedre løsning selv.

Ideen var å utvikle en bordplaterobot som ikke nødvendigvis skulle erstatte en hel gruppe medarbeidere, men snarere supplere medarbeiderne under dagligdagse, enkle og monotone arbeidsoppgaver – for eksempel testarbeid som å trykke på en dørklokke 10 000 ganger, men hver gang med et litt forskjellig trykk, teste pekeskjermer eller legge emner inn i en CNC-maskin. Eksempler på den typen av brukercases kan ses på Automatas nettside.

Hvordan har det så vært mulig å få Eva-roboten så langt ned i pris? Ifølge Automata handler det om dels nytenkning rundt selve konstruksjonen, og dels at bedriften har utviklet sin egen proprietære girkasse framfor å kjøpe en av de kommersielt tilgjengelige på markedet.

– Det er stort sett to bedrifter som leverer girkasser til stort nesten samtlige robotprodusenter i verden. Så hvis du er en kommersiell robotbedrift i dag, er du nødt til å kjøpe girkasser fra en av disse to leverandørene. Og hvis du gjør det, kan du ikke produsere en robot for under 9000 dollars (70 000 norske kroner), heter det fra Suryansh Chandra til The Guardian.

Girkassen har Automata tydeligvis konstruert fra bunnen av, inkludert servostyringen og elektronikken, samt de lagrene, sensorene og motorene som ligger rundt girkassen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Minner om tysk robot

Ole Madsen understreker at han ikke er girekspert, men ofte er nettopp girkassen en av de virkelig store utgiftene i en robot, sier han.

– Det virker helt riktig å jobbe med girkasse-konstruksjonen, sier Madsen.

Han forteller at Eva-roboten minner ham om den tyske Franka-roboten, som han selv så i aksjon på årets Hannover-messe, og som han også var svært begeistret for. Også Franka-roboten ligger i den helt billige enden av skalaen, med en startpris på 10 000 euro.

– De tradisjonelle industri-robotene kan kjøres 24/7, er svært nøyaktige og er veldig, veldig raske. Og slike vil vi fremdeles ha behov for. Det som disse nye robotene åpner for, er at de kanskje ikke er så nøyaktige, og de kjøres kanskje heller ikke 24/7. Men går de i stykker, kaster man dem bare og kjøper en ny. Jo billigere roboten er, desto lettere er det kanskje å finne ut av hva den skal brukes til, sier Ole Madsen. Men han ser ett mulig hinder:

– Hvis man skulle ta på seg nei-hatten, ville jeg si at i forbindelse med tradisjonelle automatiseringsoppgaver er roboten vanligvis en forholdsvis liten utgift – det som er kostbart er matere, gripere, programmering og avskjermning og slike ting. Men kanskje er det ikke behov for den samme graden av sikkerhetsutstyr eller programmering her, så derfor kan man også senke de andre utgiftene.

Universal Robots: Sunt med konkurranse

Med en pris på 50 000 norske kroner kommer Eva-roboten til å koste under en tredel av den billigste robotarmen til Universal Robots, UR3, som koster cirka 190 000 kroner og er ansett for å være en av markedets billigste industriroboter.

Universal Robots opplyser til danske ing.dk at selv om man holder et våkent øye med potensielle konkurrenter som Automata og Franka, foretrekker man å fokusere på sin egen virksomhet. Og at bedriften forøvrig hyller konkurranse.

Til de som slår til nå, tilbyr Automata forøvrig akkurat nå Eva-roboten til en intropris på 3990 pund.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i danske Ingeniøren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.