Det amerikanske oppstartsselskapet Icon og den ideele organisasjonen New Story viste frem sitt første 3D-printede hus på South by Southwest-festivalen i Austin i Texas denne uken.
Det omtrent 32 kvadratmeters (350 kvadratfot) store bygget er skrevet ut av en kjempeprinter Icon har døpt Vulkan. Printeren, som er laget av aluminium, skriver ut betongkonstruksjoner lag for lag.
Formålet med samarbeidet mellom Icon og New Story er å lage hus for den fattigere delen av verdens befolkning som mangler tilfredsstillende og trygge boliger. Ifølge en rapport fra World Resources Institute mangler 1,2 milliarder av verdens urbane befolkning en tilfredsstillende bolig.
Vulkan kan skrive ut bygg på opptil 74 kvadratmeter (800 kvadratfot), forteller Jason Ballard, en av tre Icon-gründere, til The Verge. Husene skal kunne skrives ut på mellom 12 og 24 timer. De planlegger å bygge rundt 100 hjem i El Salvador i år eller neste år.
31.000 kroner
Med betong som byggemateriale håper Ballard å overbevise de som er skeptisk til kvaliteten på utskrevne objekter.
– Jeg tror vi hadde møtt på utfordringer dersom vi hadde skrevet ut i plast, sier Ballard til The Verge.
I dag koster det rundt 10.000 dollar å bygge et hus ved hjelp av Vulkan, men Icon mener de kan få kostnadene ned i 4000 dollar når produksjonen tar seg opp. Det tilsvarer drøyt 31.000 kroner med dagens kurs. New Story har allerede bygget flere hundre hjem. Med tradisjonelle metoder kan selskapet bygge et lokalsamfunn med 100 hjem på åtte måneder, ifølge Wired. Den nye metoden skal altså gi billigere hjem raskere.
Som vist på bildene, er tanken at husene bygges i større samfunn, og skrives ut etter hverandre i det som kan likne på en produksjonslinje. Det kan gi utfordringer på steder med ustabil energiforsyning.
Derfor tilpasses printeren forholdene på stedet.
– Den har batteri, en generator og konteineren som oppbevarer printeren vil være belagt med solcellepaneler på taket, forteller Alexandria Lafci, medgründer i New Story, til Arcitectural Digest.
- Langt fremme: Norsk Titanium kan printe en tredel av sortementet til en av verdens største flydel-produsenter
Flere utfordringer
En spesialutviklet programvare gjør at de ulike lokalsamfunnene kan tilpasse hvordan husene skal være etter behov.
Det gjenstår å se om produsentene klarer å realisere planene sine - de må håndtere flere utfordringer før den tid. Betongpumpen satte seg fast flere ganger under utskriften av det første huset. Kraftig regn gjorde også at maskinen måtte stoppes for å renses omtrent hvert åttende lag, forteller Ballard til Wired. En annen utfordring å få til skaleringen som kreves for at selskapene skal være i stand til å faktisk kunne hjelpe trengende.
Huset i Austin tilfredsstiller alle lokale krav til en bolig, forteller Ballard. De vil nå installere luftkvalitetsmålere og bruke huset som et kontor for å teste hvordan det fungerer.
De amerikanske gründerne er ikke de første som skriver ut hus beregnet på den fattigere delen av jordens befolkning. Tek meldte blant annet i fjor om det russiske selskapet Apis Cor, som skrev ut et 38 kvadratmeters hus på 24 timer. Prisen var i overkant av 10.000 dollar.
TU har tidligere skrevet om roboten Digital Construction Platform, som skrev ut et et rundt hus med en diameter på 15,24 meter på 14 timer.
Selskapenes introduksjonsvideo viser hvordan bygget ble oppført. Spol til omtrent halvveis for å komme til det aktuelle partiet:
- 3D-printing gjør 130 år gammel teori mulig: Dette kan bli fremtidens byggeklosser