– Nå må vi kjøre på litt, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) og anbefaler utlysninig av rekordmange leteblokker i Barentshavet.
Basert på nominasjoner fra 22 selskaper foreslår Olje- og energidepartementet å utlyse hele 93 blokker i Barentshavet og ytterligere ni blokker i Norskehavet i den 24. konsesjonsrunden på norsk sokkel.
– Dette blir en skikkelig Barentshav-runde. For oss er det ekstremt viktig å gi tilgang på nye letearealer for å kunne opprettholde langsiktig aktivitet. Dette er et veldig tydelig signal om at vi satser i nord, sier Søviknes til NTB.
Nærmere Bjørnøya
Nesten halvparten av de utlyste blokkene i Barentshavet ligger nord for Norges nordligste oljefunn Wisting, om lag 300 kilometer nord for Hammerfest.
Fem av leteblokkene strekker seg så langt som mulig inn mot 65-kilometersbeltet rundt Bjørnøya der det i henhold til forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten ikke tillates petroleumsvirksomhet.
– Det er et veldig spennende område som ligger i vestre del av Barentshavet. Det er viktig å få utforsket dette området, og vi forholder oss til 65-kilometersgrensen mot Bjørnøya. Dette er innenfor forvaltningsplanen og følger føringene som Stortinget tidligere har gitt. Vi tar også hensyn til avtalen med Venstre og KrF. Det er ingenting i dette som går ut over det som er åpnet og tydeliggjort som petroleumsområde, sier Søviknes til NTB.
- Dagens teknologi mot sjøis er å tøye strikken: 25 prosent av all uoppdaget olje i verden kan ligge bak iskanten
TFO i løpet av våren
Han varsler også at det vil komme flere utlysninger rundt de store funnene som er gjort lenger sør, blant annet rundt storfunnet Johan Castberg.
– Dette kommer vi tilbake til når vi i løpet av våren utlyser nye blokker i modne områder. Det kan også være aktuelt å utvide TFO-området i Barentshavet, men dette kommer vi tilbake til, sier Søviknes.
TFO står for «Tildeling i forhåndsdefinerte områder» der det fra før av er aktivitet og infrastruktur. Disse utlyses hvert år, mens de numererte konsesjonsrundene som går inn i nye områder, utlyses hvert andre år.
Bredt ut i Barentshavet
I 24. runde utlyses i tillegg nye blokker i Barentshavet sørøst og inn mot grenselinjen mot Russland, i det som var omstridt område fram til grensedelingen mot Russland ble trukket i 2010.
– 23. runde var mer spesifikt rettet mot Barentshavet Sørøst. Nå går vi mye tyngre ut mot hele Barentshavet, i tillegg til dypvannsområdet i Norskehavet, sier oljeministeren til NTB.
Utlysningene sendes nå ut på høring med høringsfrist 2. mai.
Greenpeace raser
Greenpeace er på ingen måte imponert over anbefalingene fra departementet.
– Dette er frontalangrep på både iskanten, Bjørnøya Naturreservat og det globale klimaet, og understreker behovet for både klimasøksmål og ny miljøpolitikk. Det blir ikke grønt skifte av enda flere nye oljefelt i sårbare områder, sier Greenpeace Norges Truls Gulowsen til Teknisk Ukeblad.
Han sier at dersom man skal nå målene i Paris-avtalen, så trenger ikke verden mer olje, gass, eller kull enn hva som finnes i eksisterende felt.
– Dette må få konsekvenser også for norsk oljepolitikk. Dette er en helt ekstremt nordlig runde og de har delt ut så mye de kan dele ut, så nært grensene til Bjørnøya som mulig, stikk i strid med alle anbefalinger fra statens egne fagetater, sier Gulowsen.
– De har ikke tatt hensyn til Bjørnøya, iskanten, sjøfugl eller problemstillinger knyttet til fiske. De har bare pøst på med blokker. Dette gjør runden enda drøyere enn den ellers ville ha vært, sier han videre.
Han mener at anbefalingene til 24. konsesjonsrunde er alt annet enn en fornuftig politikk.
– Dette er en dårlig dag med tanke på Paris-avtalen og det er en dårlig dag for Erna Solberg dersom hun skal bli trodd på sin prat om å nå et grønt skifte, sier han.
- Mener de har knekt koden for å bore ekstremt langt: En «tunnelboremaskin» for oljebrønner
– Kaster statlige penger over bord
Også Bellona-leder Frederic Hauge tordner mot regjeringens nordlige oljekampanje.
– Det oser av desperasjon når regjeringen øser ut tidenes største utlysning seks måneder før valget, sier Hauge i en melding.
Han mener regjeringen nå gir etter for oljelobbyens skremme-kampanje om at den norske statskassa snart går tom om de ikke får alt de peker på.
– Å lyse ut 93 blokker i Barentshavet er fullstendig galskap. Regjeringen er tydeligvis ivrige etter å kaste statlige penger overbord. Leteaktiviteten i dette omfanget vil bety et tresifret antall statlige milliarder som vi aldri vet om vi får tilbake.
– Dersom man borer tørre brønner eller oljeprisen ikke går kraftig opp, vil dette være penger ut av vinduet. Dette er utbygginger som tidligst er klare om 15 år. Hvem vet hvordan oljemarkedet ser ut da, sier han.
- Har stor tro på området: Statoil tror det gjemmer seg store volumer olje og gass i Barentshavet sørøst