DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Mer penger til vedlikehold av riksveier og til gang- og sykkelveier

Regjeringen øker bevilgningene til drift og vedlikehold av riksveier med rundt 250 millioner kroner

11. mai 2021 - 11:28

– Vi må ta vare på det vi allerede har. Denne regjeringa har satset ambisiøst på å redusere vedlikeholdsetterslepet både på vei og bane. Nå øker vi bevilgningen til drift og vedlikehold av riksveier med om lag 250 millioner kroner. I tillegg ønsker vi å bruke 212 millioner kroner til lokale tiltak i Bergensområdet og Trondheimsområdet, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding.

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å omdisponere 248,4 millioner kroner til vedlikehold av riksveiene. Utbedring av setningsskader, tunnelsikkerhet, belysning og tiltak mot utforkjøringer er eksempler på tiltak som kan bli gjennomført i år. Statens vegvesen skal fordele pengene til de aktuelle prosjektene.

– Vi ønsker å prioritere tiltak som vil bedre trafikksikkerheten og lette framkommeligheten. Med disse midlene vil det være mulig å gjøre ekstra vedlikehold på riksveier over hele landet, sier Hareide.

Forskningssenteret for nullutslippsnabolag FME ZEN anbefaler støtteordninger på rundt fire til fem milliarder kroner per år, som skal dekke omtrent en tredjedel av merkostnaden for ambisiøse tiltakspakker for nye og eksisterende bygg.
Les også

Gi fem milliarder i året til energieffektivisering i bygg

Penger til lokale tiltak

Regjeringen foreslår å sette av 212 millioner kroner til lokale tiltak i byvekstavtalene for Bergensområdet og Trondheimsområdet.

Det kan være etablering av gang- og sykkelveier og kollektivtiltak langs de kommunale og fylkeskommunale veiene, og vil bidra til å nå målene i byvekstavtalene.

– Det vil gjøre det enklere å ferdes i Bergen og Trondheim. Ved å øke støtten til to av våre største byområder, legger vi til rette for at flere kan velge kollektivtransport, sykkelen eller å gå, seier samferdselsministeren.

Til Bergensområdet foreslår regjeringen om lag 57 millioner kroner. Aktuelle prosjekter er gang-, sykkel og kollektivtiltak på Paradis, gang- og sykkelvei på fylkesvei 404 Kvamsbrekko i Lindås, kulvert og busstopp på Idrettsvegen i Øygarden og etablering av gangveg mellom helsehuset og Såtabu i Knarvik.

Til Trondheimsområdet foreslår regjeringen rundt 155 millioner kroner. Prosjekt som kan være aktuelle, er lokalt sykkelveisystem på Sluppen, gang- og sykkelbru over E6 i Melhus, og gang- og sykkelbru over Bjørndalen (Saupstadbrua).

Da et vogntog lastet med 27 tonn brunost tok fyr i Brattlitunnelen i Nordland i 2013, brant osten i fire døgn (bildet). Fortsatt mangler det nødfortau og snunisjer i tunnelen, som ikke er oppgradert etter sikkerhetsforskriften.
Les også

Vil utsette oppgradering av de mest utsatte tunnelene. Erkjenner at det gir dårligere tunnelsikkerhet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.