INDUSTRI

Møkkete festivalgjester på Roskilde skal stress-teste system for gjenbruk av dusjvann

– Spøkelset omkring gjenbruk av vann et vanskelig og gammelt spørsmål.

«Ta en god dusj med ren samvittighet,» står det på festivalplassen. Men på grunn av krav fra myndighetene er det så som så med gjenbruket på testanlegget. Det rensede dusjvannet strømmer ikke ut over hodet ditt, men i stedet til et testanlegg satt opp av DTU, der kvaliteten på rensingen sjekkes. Den dusjende selv får bare rent vann i hodet.
«Ta en god dusj med ren samvittighet,» står det på festivalplassen. Men på grunn av krav fra myndighetene er det så som så med gjenbruket på testanlegget. Det rensede dusjvannet strømmer ikke ut over hodet ditt, men i stedet til et testanlegg satt opp av DTU, der kvaliteten på rensingen sjekkes. Den dusjende selv får bare rent vann i hodet. Foto: Niels Møller
Av Niels Møller Kjemtrup, Ing.dk
5. juli 2018 - 19:01

På Roskilde Festival i Danmark tester bedriften Flow Loop et system som lar deg gjenbruke ditt eget dusjvann. Det kan spare vann og energi, men testen har møtt en uforutsett hindring i det danske drikkevannsdirektivet.

– Ja, hvis du tisser i dusjen, kan systemet likevel rense vannet til dusjvannkvalitet før du får det over hodet. Men du kan også velge bort resirkuleringen mens du tisser – eller bruke toalettet, sier Simon Kolff.

Han er stifter av, og direktør for, Flow Loop – bedriften bak et system som resirkulerer dusjvannet mens man dusjer. Han anslår at systemet kan spare 85 prosent vann og 75 prosent energi i forhold til en vanlig dusj, tilsvarende over 6000 norske kroner i året for en vanlig husholdning.

– Vann er ikke mangelvare i Danmark, men det er fremdeles meningsfylt å spare. Når vi tester det på Roskilde Festival, er det for å teste toppbelastningen, sier han.

Et alternativ

Flow Loop pumper vannet opp fra avløpet med en innebygd membranpumpe, leder det gjennom et system av filtre, og sender det deretter ut av dusjhodet. Etter endt dusj renser systemet seg selv, og dusjvannet tømmes ut som vanlig.

– Folk dusjer ikke bare av hygieniske grunner. Hvis det var tilfellet, ville en dusj ikke vare lengre enn et par minutter. Det er en grad av komfort i å dusje, men det er litt dustete at vi pumper så mye relativt rent, oppvarmet vann direkte i avløpet hvis det finnes et alternativ, sier Simon Kolff.

Retrofit og flow

Dusjpanelet Flow Loop står på gulvet, som bærer hele aggregatet. Det kobles på vannrørene som hvilken som helst annen armatur, og festes mot veggen med et par betongplugger og et klikk-system, så høyt oppe at det ikke lager hull i våtromsmembranen. I tillegg må det kobles til strøm.

Illustrasjon. <i>Foto:  Flow Loop</i>
Illustrasjon. Foto:  Flow Loop

– Det er viktig for oss at det er enkelt, ellers er det ingen som gidder eller har råd til systemet, sier Simon Kolff.

– På denne måten må ikke hele dusjrommet ombygges til det, og vi holder oss unna en del problemer med våtromssikring, spesialoppheng og dyre installasjoner, sier han.

Systemet kan gi en strøm på 12 liter i minuttet, noe som er betydelig mer enn de 8–9 literne i minuttet som kommer ut av en vanlig dusj. Av den totale strømmen er bare to liter per minutt nytt forsyningsvann; de resterende 10 literne er resirkulert.

Testet på DTU

Rensingen har blitt testet det siste halvåret på Water DTU (Danmarks Tekniske Universitet). Ifølge Simon Kolff har man testet med bakteriekulturer, sjampo, tannkrem og det man ellers har kunnet forestille seg ville blitt brukt i en dusj. Inntil videre har rensingen fungert upåklagelig i forhold til dusjvannkvalitet.

Først samles vannet i et reservoar som bare er dusjgulvet – Flow Loops avløpsgitter øker nemlig vannstanden i gulvet i dusjen til omkring 5 mm fra de par millimeterne som overflatespenningen ellers ville skapt. En sensor måler vannstanden og starter pumpen.

– Flow Loop krever bare en dusjnisje, og ikke et spesialkonstruert dusjkabinett. Men det virker ikke hvis flere dusjer bruker samme avløp, eller hvis vannet kan renne ut under døren, sier han.

Rensing med lyd og lys

Det resirkulerte spillvannet ledes deretter opp gjennom et forfilter som skal fjerne hår, jord, snørr, avklipte tånegler og annet rask som ellers går ut i avløpet.

Rensingen er effektiv nok til å sikre en god dusjvannskvalitet – men ikke drikkevannskvalitet

Simon Kolff, Flow Loop-eier

Deretter pumpes det gjennom et selvrensende mikrofilter som består av et sylinderformet, vevd gitter av rustfritt stål som filtrerer bort alt som er større enn 20 my. Det gjennomskylles automatisk med roterende høytrykksdyser etter hver dusj.

– Vi ville gjerne ha en selvrensende løsning, og etter et halvt års testing ser det ut til å virke. Dessuten tester vi det her på Roskilde, og vi kommer til å teste det ut videre framover, sier han.

Kalkproblemet

Etter at vannet har gått gjennom pumpa, renner vannet gjennom en såkalt descaler som bombarderer vannet med høyfrekvent ultralyd. Det skal endre strukturen i kalken, slik at den ikke setter seg fast i systemet.

– Kalk er en enorm utfordring for alt som har med hardt vann å gjøre, og vi har prøvd å løse det så godt som mulig. Kalk ville lagt seg på UV-filtrene våre og slite unødig på apparatet, sier han.

– Det er en ganske gjennomtestet og veldokumentert løsning, og den har også fungert godt for oss. Bløtere vann ville vært å foretrekke, men slik er virkeligheten ganske enkelt ikke i store deler av Danmark, sier han.

Til slutt sendes vannet gjennom et UV-filter: En sylinder med et UV-lysstoffrør i midten. Det er dimensjonert til en strøm på 1,3 kubikkmeter vann i timen, eller omkring 22 liter i minuttet, noe som er betydelig mer enn hva Flow Loop kan prestere.

– Generelt er hele dette spøkelset omkring gjenbruk av vann et vanskelig og gammelt spørsmål.

Jan Kurt Rendboe, ved Roskilde Kommune

– De testene som Water DTU har gjennomført, har omfattet høykonsentrerte bakteriekulturer av pseudomonas, enterokokker, colibakterier som E. coli og en del annet. Dermed har vi fått bekreftet at rensingen er effektiv nok til å sikre en god dusjvannskvalitet – men ikke drikkevannskvalitet, sier han.

Dessuten poengterer Simon Kolff at det første halvannet minuttet er uten resirkulering, slik at det meste av det virkelig møkkete vannet ledes bort på normal måte. Dessuten er det valgfritt om man vil bruke resirkuleringen; den kan velges bort helt hvis man er virkelig skitten eller ikke har lyst til å gjenbruke vannet sitt.

Vannforsyningsloven kan bli hinder

At Flow Loops stiller på Roskilde Festival, skyldes som nevnt et ønske om å teste systemet ved toppbelastning: på støvete og svette festivaldeltakere.

Men testen risikerer på ingen måte å gå ut over festivalgjestene, for Roskilde Kommune ville ikke gi tillatelse til reell gjenbruk av det rensede vannet. Så i stedet ledes vannet etter rensingen direkte til et testapparat som Water DTU har satt opp. Og den dusjende festivalgjesten får under hele dusjen vann rett fra krana.

– Generelt er hele dette spøkelset omkring gjenbruk av vann et vanskelig og gammelt spørsmål. Men vi er tvunget til å være strikse, for vann som kan ende i munnen skal regnes som drikkevann. Vi kan jo ikke vite om festivalgjestene velger å drikke av det, sier avsnittsleder Jan Kurt Rendboe ved Miljø- og Byggesag ved Roskilde Kommune.

Ifølge Vannforsyningslovens §21 krever etablering, vesentlig utbedring eller endringer av vannanlegg at kommunen tar stilling til dette først.

Flow Loop system installert i en dusjvogn på Roskilde. Slangen som stikker ut av vinduet går til testenheten til Water DTU. <i>Foto:  Niels Møller</i>
Flow Loop system installert i en dusjvogn på Roskilde. Slangen som stikker ut av vinduet går til testenheten til Water DTU. Foto:  Niels Møller

– Vi kan heller ikke vite hvor godt systemet renser per i dag. Hva med oppkast eller etterlatenskaper fra dyrskuet, eller alt mulig annet som en festivalgjest kunne komme til å utsette seg selv for? Hvis det er den minste risiko for å utløse en legionella- eller kolera-epidemi på festivalen, må vi som myndighet la forsiktigheten veie tyngre enn et ellers spennende initiativ, sier han.

Jan Kurt Rendboe understreker at hvis testen forløper planmessig og gir resultater som viser at vannet renses skikkelig, vil det absolutt telle positivt for en søknad også neste år.

Det vil også være nødvendig med dokumentasjon for at testen er gjennomført på de riktige premissene. Han er også enig i at det er opplagt med vanninnsparing på en festival som Roskilde.

– Det hadde vært interessant å prøve en full implementering på festivalen, for det er et velegnet sted for å toppbelaste et system med en høy frekvens av virkelig møkkete mennesker. Men vi får fremdeles de samme testresultatene av rensingen vår, sier Simon Kolff.

– Men det viser svært godt de problemene som man kan ha med et slikt system i Danmark. Vi hadde foretrukket at det kunne regnes som dusjvann i stedet for drikkevann, sier han.

Tidligere erfaringer og bistand fra Innovationsfonden

En konkurrent til Flow Loop har tidligere installert et lignende system på Kristianstad Hospital for å fjerne utbredelsen av legionella i dusjene på sykehuset. Andre systemer har fått fotfeste i Nederland, og Simon Kolff forventer at også steder som Sør-Afrika og California vil være mulige markeder.

Flow Loop har mottatt 450.000 kroner fra den danske Innovationsfonden, som også har ansett Roskilde Festival som et interessant testområde for systemet.

«Danmark trenger vellykkede gründere for å drive fram nye ideer, og skape fremtidens danske bedrifter. På få dager får Flow Loop en uvurderlig stresstest av hvorvidt deres resirkulerende dusjer lever opp til forventningene, og de får verdifull feedback om brukernes dusjvaner og holdningen deres til resirkulert dusjvann,» skriver Peter Høngaard Andersen fra Innovationsfonden.

Artikkelen ble først publisert på Ing.dk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.