Etter lang tid med spekulasjoner og sterke signaler, ble det offisielt i mars: Japan blir den første nasjonen ved siden av Norge som bestiller Joint Strike Missile (JSM) til sine F-35-kampfly.
Verken Kongsberg eller japanske myndigheter oppga den gang noen detaljer om kontraktens verdi. Det gjør de nå:
I en pressemelding mandag, opplyser Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) at de har inngått kontrakt med Japan for levering av JSM til deres F-35-flåte og at kontrakten har en verdi på 450 millioner kroner.
Her er et skarpt JSM-missil for første gang på vei mot et bakkemål
Styrket samarbeid
I det japanske forsvarsdepartementets budsjettforslag, som ble lagt fram 30. august, ble det bedt om at det settes av 10,2 milliarder yen (cirka 900 millioner kroner) til JSM.
Dette budsjettet gjelder for fiskalåret 2020, som starter 1. april neste år. Men, som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt, kan det være mange kostnader som er lagt i denne potten utover selve missilene, for eksempel trening, lagring og annen infrastruktur.
– Det internasjonale F-35-brukermiljøet viser stor interesse i JSM, og vi er stolt av å bli valgt av Japan for levering av JSM til deres F-35-flåte. Samarbeidet styrkes ytterligere med denne kontrakten, uttaler KDA-direktør Eirik Lie i meldinga.
Første gang det ble kjent at Japan ønsket å skaffe seg kryssermissiler, var i desember 2017, og JSM fikk plass i forsvarsbudsjettet for fiskalåret 2018 som ble vedtatt på samme tid - altså uten at noen pengesummer eller missilantall ble konkretisert.
USA skjøt NSM vest i Stillehavet: – Nå må våre motstandere holde seg våkne om natta
Kontrakten i mars var lenge varslet, ikke minst fordi den japanske forsvarsledelsen har betegnet JSM som et viktig element for å bygge japansk forsvarsevne de kommende årene, der sikkerhetssituasjonen rundt Japan blir stadig mer alvorlig.
Storbruker av F-35
JSM er det eneste kryssermissilet som kan bæres internt i våpenrommet på F-35A/C, kan brukes både mot sjø- og bakkemål og er i likhet med flyet konstruert for å være vanskelig å oppdage.
Tidligere i høst ble det klart at Japan også bestiller 42 F-35B og blir med dette den største brukeren av det nye kampflyet utenfor USA. Bestillingen kommer i tillegg til 105 F-35A, slik at den totale beholdningen blir på 147 fly.
De to relativt nye helikopterbærende jagerne «Izumu» og «Kaga», de største fartøyene i Japans såkalte selvforsvarstyrker, blir nå klassifisert som multirollejagere og skal modifiseres for å kunne ha med seg F-35B.
Det norske luftforsvaret erklærte i forrige uke første operative evne (IOC) med sine F-35A. Integrasjon av JSM er planlagt gjennomført i perioden 2022-2024, slik at Luftforsvaret oppnår såkalt full operativ evne (FOC) i 2025.
F-35-skvadronsjefen: De mest ekstreme oppdragene flys i simulator for ikke å avsløre hvor råe fly Norge nå har